Bobr v Nýrsku napáchal statisícové škody. Pokácel stromy a provrtal hráz

31. leden 2021 10:45, aktualizováno

U soustavy rybníků v Nýrsku se zabydlela bobří rodina. Na škody způsobené bobrem na rybnících se náhrady nevztahují, a tak je bude muset město hradit ze svého rozpočtu.

V Nýrsku se usadili chránění bobři evropští, kteří dokázali udělat během podzimu na několika místech díru do hráze. Voda v rybnících tak klesla o jeden a půl metru. Město otvory zasypalo a utěsnilo. První dírou, kterou bobr provrtal, voda vytekla za dvě hodiny.

Bobr hráz pravděpodobně provrtal za tři dny. „Problém je, že to není vidět, protože vrtá pod vodou a provalí se to až když vidíme, že ubyde voda v rybníku,“ oznámil předseda místního sdružení Českého rybářského svazu Miroslav Suchan. Tunel byl v hloubce jeden a půl až dva metry. Bobr udělá dvaceticentimetrovou díru, která se tokem vody s kamínky a hlínou zvětší až na metr. Pro rybáře tak nastává velký problém, protože dírou mohou odejít i nasazení kapři.

Plánovaná oprava může činit až 400 tisíc korun

Poničené jsou i vzrostlé vrby na březích rybníka. „Problém je, že když umře ten strom, tak kořeny, které jsou až k vodě, vyhnijí a voda může utéct i touto dírou,“ vysvětlil Miroslav Suchan. Škody na zeleni mohou činit až 60 tisíc korun, celková oprava bude dosahovat až 400 tisíc. Město přitom do rekonstrukce rybníků investovalo během posledních dvou let 5 milionů korun.

V Nýrsku řádí bobr

„Zhruba v délce 230 až 260 metrů dojde k odtěžení části opravené hráze. Bude tam položena pozinkovaná gabionová síť, ta musí být zakotvena až do dna a následně bude zasypána těženou zeminou a doplněna kamenivem,“ sdělil starosta Miloslav Rubáš z Volby pro Nýrsko.

Odbor životního prostředí rozhodne o odchytu bobra

Zástupci z Krajského úřadu z Odboru životního prostředí zanedlouho rozhodnou, zda se bude moci v Nýrsku bobr odchytit. Správci rybníků a toků mohou žádat o náhrady škod za zvláště chráněné druhy tak, jak to definuje zákon. Na poškozené hráze se však náhrady nevztahují. „V době, kdy zákon o náhradách vznikal, tady ještě populace bobra nebyla,“ vysvětlil Jiří Vlček z Odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Vloni kraj vyplatil náhrady za škody způsobené bobrem ve výši přes milion korun. Ze sedmi žádostí o povolení jeho odlovu zamítl dvě.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio