Bohuslav Martinů se pro svou tvorbu inspiroval různými událostmi. Složil celkem 15 oper

14. březen 2023

Hudebního skladatele Bohuslava Martinů si dobře pamatujeme díky místu, kde se v roce 1890 narodil. Přímo na věži kostela svatého Jakuba ve východočeské Poličce, kde celá jeho rodina žila.

Až do svých 12 let strávil většinu času právě na vrcholu věže, odkud je nádherný výhled do kraje. Martinů se od dětství učil hrát na housle a tento obor také začal studovat na pražské konzervatoři. Jenže po několika letech ho vyloučili pro „nenapravitelnou nedbalost“.

Naštěstí už tou dobou hrál na housle tak dobře, že se dostal do České filharmonie. Během 1. světové války začal komponovat. Později dráhu houslisty opustil úplně a stal se výhradně skladatelem.

Bohuslav Martinů se pro svou tvorbu inspiroval různými motivy i událostmi. Třeba prvním sólovým přeletem Atlantiku Charlese Lindbergha, pařížskou pantomimou nebo českými lidovými tradicemi.

Složil celkem 15 oper, z nichž zřejmě nejznámější je Julietta. Před nacisty uprchl v roce 1940 do Francie a později do USA. Poslední léta života, kdy ho trápila rakovina žaludku, prožil ve Švýcarsku, kde 28. srpna 1959 zemřel.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.