Bohuslava Rajská pochází z podhůří Brd

2. květen 2021

Na předměstí Rožmitálu pod Třemšínem v místech, kde byla dříve slévárna, stojí rodný dům významné české vlastenky, pedagožky a básnířky Antonie Reissové, která si zvolila umělecké jméno Bohuslava Rajská.

Logo

Krom slévárny zde byl i dům úředníků a jednomu z nich, Antonu Reissovi, který musel utéct z Německa před Napoleonem, se roku 1817 narodila v pořadí třetí dcera – Antonie Reissová. Ta strávila v Rožmitále pod Třemšínem jen několik let svého života. Následně se celá rodina odstěhovala do Prahy, kde Reiss brzy umírá. Předtím se však stihl naučit výborně česky a jeho české vlastenecké smýšlení má pravděpodobně kořeny právě v podhůří Brd, kde se seznámil s Jakubem Janem Rybou, který jej podle pracovníka Podbrdského muzea Rudolfa Šimka v tomto směru ovlivnil.

Po otcově smrti byly tři dcery vychovávány matkou v českém vlasteneckém duchu. Sestry Antonie se následně provdaly za dva vlastence, v jejichž rodinách se konaly takzvané salony. Do jedné z těchto rodin se Antonie po smrti matky stěhuje, aby se mohla starat o sestřiny děti. „Bydleli v dnešní Palackého ulici číslo 7 přímo nad bytem Františka Palackého, takže si dovedete představit, že to tam žilo,“ řekl pracovník muzea.

Pamětní deska

Antonie si tak, jako ostatní vlastenky, které se tehdy snažily o literární činnost, zvolila umělecký pseudonym, a to Bohuslava Rajská. Po sňatku s Ladislavem Čelakovským přijímá jeho příjmení. A co bychom o ní mohli říct? „Byla to první česká učitelka. V Praze byla považována za jednu z nejvzdělanějších žen, což souvisí hlavně s těmi salony. Počátkem roku 1843 začala do salonu ke Staňkovým docházet i Božena Němcová a z obou dam se staly velké přítelkyně. Čelakovskou poté dostihla jejich rodinná nemoc tuberkulóza a ve 35 letech roku 1852 umírá. Pan Čelakovský zemřel jen 3 měsíce po ní,“ uvedl Rudolf Šimek.

Sousední budova

Podle muzejního pracovníka si jsou obyvatelé Rožmitálu vědomi toho, že se právě v jejich městě narodila Bohuslava Rajská, jelikož se na jejím rodném domě, kde jsou dnes pronajímány byty, nachází pamětní deska a je po ní také pojmenována ulice.

Vzdálenost od Plzně: cca 47 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio