Boj s červotočem aneb Když se velkou láskou stane starý nábytek

Na samotě u lesa v domě, kde kdysi byla rasovna u Zichova u Kolovče, bydlí Líba Lásková. Chová domácí zvířata, šije, renovuje a nejraději opravuje starý nábytek.

"Přece si na statek nevezmu nějaký nový moderní nábytek," říká Líba Lásková. Když se ten starý už opravdu nelíbí a je prolezlý červotočem, jsou možné jen dvě věci. Spálit jej anebo opravit.

Líba Lásková je ženou činu. Starý nábytek, pokud to jde, rozebere a sundá starý nátěr špachtlí. "Musí se to opalovat horkým vzduchem a louhovat. Louh se musí dostat do všech dírek po červotoči. Existují také takzvané louhárny, kam tu kostru nábytku dáte a oni vám to vrátí olouhované, zbaví to všech nátěrů a barev, ale to dřevo se vám může vrátit i poničené," popisuje.

Nábytek se poté obrousí nejdříve hrubým smirkem, pak jemnějším, nebo se to může udělat excentrickou bruskou. Nakonec se to ošetří různými oleji nebo nátěry, nejvíce se teď používají takzvané křídové barvy, dobře kryjí a jsou příjemné na omak.

Kuchyň je srdcem domu

Žádná moderní kuchyň, prostě opravené staré komody, kuchyňské skříňky, poličky, stůl. "To byl můj sen, dát kuchyň do stylu první republiky. Většina nábytku je z 19. století. Kachlová kamna, hodiny po babičce, občas je kousek i lehce poničený, ale jinak úžasné dřevo či kusy nábytku," dodává Líba Lásková. Celkově je vše sladěno v barvě slonové kosti, je tam i hnědá a černá barva u doplňků.

Také další místnosti nesou stopy pečlivých rukou Líby Láskové. V koupelně je umyvadlo jen vsazené do prkna přírodního vzhledu, obývák se honosí jedinečným nábytkem a křesly. V každé místnosti se nese duch historie. A k domu patří i udržovaná zahrada, která je od jara samý květ.

Spustit audio