Bolevecké rybníky nebo Košutecké jezírko hlásí dobrou kvalitu vody

25. červenec 2022 20:47, aktualizováno

Rybníky v Plzni i přehrada Hracholusky jsou v posledních dnech díky teplému počasí v obležení rekreantů. Kde je voda na koupání vhodná? A kde se naopak vyskytuje velké množství sinic?

Situace na Boleveckých rybnících je příznivá. Všechny disponují velmi dobrou kvalitou vody, a to i přes horké počasí a nízké srážky, které obvykle zapříčiní vysoký rozvoj sinic. „Na Boleveckých rybnících aktuálně žádné sinice nemáme, teplota vody je kolem 23 až 24 stupňů. Na potápění se šnorchlem to sice není, ale průhlednost vody přeje rekreaci,“ uvedl hydrobiolog Jindřich Duras.

Také Košutecké jezírko v Plzni má na své poměry velice kvalitní vodu. Průhlednost vody by se měla pohybovat kolem 2 metrů a sinice se v jezírku nenacházejí. Na některých místech přehrady Hracholusky už kvalita vody pokulhává. „Horní část nádrže už je zelená sinicemi. Dolní část u hráze je ještě poměrně dobrá, průhlednost vody je zde kolem 1,5 metru, sinice jsou ve vodním sloupci vidět velmi dobře, ale stále jsou v množství, které by nám nemělo nějak zásadně škodit,“ vysvětlil Jindřich Duras.

Plánuje se vyčištění části Českého údolí

Kvůli množství sinic je dlouhodobě nevhodná ke koupání přehrada České údolí v Plzni. Před lety proto město začalo připravovat plán na vyčištění alespoň části přehrady České údolí. Tento projekt je zatím ve fázi studie proveditelnosti. Ta byla hotová na začátku roku. Běžnými prostředky je však voda v této nádrži nevyčistitelná. Jediné, co má šanci na úspěch, je oddělit hrází vnitřní prostor nádrže, a tam kvalitu vody vylepšit. Jednalo by se o odizolování od vlivu přítoku a vytvoření rybníku s velmi dobrou kvalitou vody. Nyní záleží, zda budou uvolněny finanční prostředky k realizaci tohoto projektu.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio