Bolevecké rybníky trápí úbytek vody. Město plánuje řízené napouštění

11. listopad 2020 16:00

Letošní léto v Plzeňském kraji bylo na srážky stejně bohaté, jako předchozí dva roky dohromady. Hladiny boleveckých rybníků se však téměř vůbec nezvedly. Město pokračuje v projektu napuštění rybníků.

Průzračně čistá voda, díky které je Velký Bolevecký rybník oblíbený, kvůli dlouhodobému suchu neustále ubývá. Uprostřed rybníka je dokonce už několik let velký ostrov. Aktuálně je hladina metr a čtvrt pod dlouhodobým normálem. Nic na tom nezměnily ani vydatné deště během letošního léta.

Také vyhlídkové molo, které obvykle sahá do vody, je na suchu, a to i přesto, že do letošního října napršelo více vody než za předešlé dva roky dohromady. „Pršelo v létě a ten vláhový deficit v přírodní krajině způsobil, že krajina v létě vodu, která na ní spadne nepustí,“ vysvětlil hydrobiolog Jindřich Duras. Většinou padaly jemnější srážky, které krajině nedělaly problém vstřebat.

Málo vody mají i další rybníky v bolevecké soustavě. Šídlovský rybník kvůli opravě hráze, Senecký se před několika lety vypouštěl kvůli čištění a stavbě hřiště pro vodní pólo. Pokud do rybníků nějaká voda dotekla, použila se na záchranu ryb v sousedním rybníku Košinář. I ten však vodu postrádá a začal pomalu zarůstat. Vytvořil se v něm litorál (zarostlé příbřeží), ve kterém zahnízdil pochop rákosní.

Do Velkého Boleveckého rybníku plánuje město vodu napouštět

Aby se do boleveckých rybníků vrátila alespoň část vody, byly by zapotřebí alespoň 3 deštivé roky za sebou. Město však pokračuje v projektu napuštění vody alespoň do Velkého Boleveckého rybníku. Voda by se měla napouštět z řeky Berounky nebo z čistírny odpadních vod. „Současně připravujeme stavbu vlastního potrubí, které by mělo vést do Boleváku a vyústit až někde před hrází a řízeným způsobem poté napouštět Bolevák,“ oznámil technický náměstek Pavel Šindelář.

Studie, která rozhodne o variantě napuštění, by měla být hotová v průběhu prosince a následující rok by mělo být možné započít stavbu potrubí. Náklady jsou zatím hrubě odhadnuté na 60 až 70 milionů korun. Bolevecký rybník by tak mohl být plný vody v roce 2022.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio