Borovice na Plzeňsku usychají kvůli nedostatku podzemní vody

19. červenec 2022 08:55

Podzemní vody je na některých místech na Plzeňsku nedostatek. Poznat je to například na borovicích v okolí Boleveckého rybníku, které začaly usychat a město je bude muset pokácet.

Spodní voda v oblasti nad Boleveckým rybníkem klesla natolik, že je pod úrovní hlavních kořenů borovic, a tak dochází k jejich usychání. „Porost začal kontinuálně usychat, tak jak to vidíme kdekoliv jinde v Plzni, nejen tady na Bílé Hoře. Jediným řešením je, že pořádně zaprší a znovu se naplní rezervoáry podzemní vody,“ vzpomněl šéf plzeňských lesů Richard Havelka.

Suché stromy by se měly pokácet na podzim

V oblasti na Bílé Hoře v Plzni je suchých asi 10 až 15 procent porostu. Odstranění souší situaci nijak nepomůže, protože sucho stále přetrvává. Podle Richarda Havelky stromy na sucho reagují klidně až po dvou až třech letech. „Zřejmě je to tím, jak postupně voda ubývá a ve chvíli, kdy se úplně ztratí, nemají stromy možnost se udržet,“ vysvětlil.

Borovicí, která je na nedostatek vody nejvíce náchylná, je borovice černá. Obdobný problém s usychajícími borovicemi, jako je u Boleveckých rybníků, je Na Valše u přehrady, jak prozradila Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně. „Tam převažuje borovice lesní, ale v Pecihrádku, kde má město Plzeň lesy, je borovice černá, která je na sucho náchylnější,“ doplnila.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková
Spustit audio