Boty dolů a hurá na bosé stezky v Žacléři. Masáž chodidel čeká u muzea i u rybníka v Prkenném Dole

28. květen 2019
Česko – země neznámá

Žacléř a jeho okolí v Královéhradeckém kraji nabízí díky své poloze na okraji Krkonošského národního parku množství příležitostí k turistickým vycházkám, výletům i delším túrám. Svou návštěvu východní brány Krkonoš si ale můžete zpestřit i zážitkovou chůzí po Bosých stezkách ve dvoře žacléřského muzea nebo na okraji města v lokalitě zvané Prkenný Důl.

Dvorek Městského muzea v Žacléři je kulturně společenskou oázou města s malým pódiem, kde se každoročně koná například Den lidových řemesel. Před dvěma lety sem kromě bylinkové zahrádky a pnoucích růží přibyla i stezka na boso, která vede takzvaně za roh. Je přístupná celoročně a dostanete se k ní buď přímo z přízemí muzejní budovy, nebo ze Sadové ulice.

„Pro jednotlivé úseky stezky, po které chodí lidé bosky, jsme použili různé přírodní materiály. Někdy jemné, jindy hrubší, které promasírují reflexní body na jejich chodidlech. Největším prubířským kamenem jsou šišky, ty jsou místy velmi ostré. Chodec si vyzkouší i povrch z kůry, písku nebo z dřevěných kuláčků. Další materiál souvisí přímo se Žacléřem. Připomíná, že tu máme továrnu na porcelán. Jsou to takové keramické válečky. S kameny a oblázky ze Sněžného potoka si děti navíc mohou zahrát piškvorky,“ zve na originální hravou masáž nohou ředitelka žacléřského muzea Eva Rennerová.

Na jižním okraji města Žacléře, u rybníka v Prkenném dole, najdou zájemci další stezku na boso, která je rozsáhlejší a má jiný tvar než ta u muzea. "Doplňuje ji třeba i překlápěcí prkno, taková houpačka, přes kterou se musí přejít. Doprostřed jsme vysázeli jahody, a tak si návštěvníci mohou i zamlsat," popisuje Eva Rennerová místo, které patří zároveň k žacléřským půvabným přírodním zákoutím.

Návštěvníci tam kromě bosé stezky najdou i pramičku, dvě lanové houpačky, ohniště se zásobou dřeva a venkovní stůl – tedy ideální místo pro piknik. Kdo se nebojí studené vody, může se v létě ponořit i do chovného rybníka.

autor: VaW
Spustit audio