Božsky výborné kardinálské řezy s kávovou šlehačkou upekla Marie Kosová z Moravských Budějovic

Tenhle patrový dezert nazvaný kardinálské řezy si zamilujete. Je ze dvou mechově vláčných těst, proložený marmeládou a kávovou šlehačkou. Na jazyku se rozplyne jako vánek. Recept po své mamince nás naučila krok za krokem Marie Kosová z Moravských Budějovic.

Kardinálské řezy

Ingredience na bílkové těsto:

10 bílků

200 g cukru

1 vanilkový cukr

1 špetka soli

2 polévkové lžíce škrobu

Ingredience na žloutkové těsto:

10 žloutků

2 celá vejce

100 g cukru

100 g hladké mouky

1 vanilkový cukr

Ingredience na krém:

1 litr smetany ke šlehání (40% tuku)

2 ztužovače šlehačky

2 lžíce moučkového cukru

1 lžička instantní kávy rozpuštěná ve studené vodě

pikantní marmeláda dle chuti

Postup:

Bílkové těsto:

10 bílků nalijeme do mísy, mírně osolíme a vyšleháme šlehačem. Při dalším šlehání přidáme cukr rozmíchaný s vanilkovým cukrem a vymícháme dotuha. Při vytažení metly ze sněhu se musí dělat sněhové špičky, které budou držet.

Škrob přidáme do těsta těsně předtím, než ho dáme péct.

Žloutkové těsto:

V míse smícháme 10 žloutků a 2 celá vejce, přidáme vanilkový cukr a vyšleháme směs dotuha. Potom vmícháme mouku a vytvoříme hladké těsto.

Vysoký plech si vymažeme olejem a nandáme na něj lžící 6 řad bílkového těsta. Dvě řady nejprve podél stěn plechu, potom dvě natěsno vedle sebe uprostřed plechu. A nakonec uděláme mezi krajními a středními řadami po jedné vprostřed zbylého prostoru. Šířka řady odpovídá přibližně šířce lžíce. Zbylé volné pruhy na plechu vyplníme žloutkovým těstem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C nejméně půl hodiny. Po upečení vyndáme korpus z trouby a podélně v půlce (kde se stýkají dvě řady bílkového těsta) rozřízneme na dva stejně široké pásy.

Jeden díl přendáme na vál jako spodní část dezertu a namažeme vrstvu žloutkového těsta pikantní marmeládou.

Ušleháme smetanu se ztužovačem a 2 lžícemi cukru. Nakonec, těsně před dokončením vmícháme do šlehačky i malého panáčka silné zchladlé instantní kávy.

Celý spodní díl namažeme šlehačkou, upravíme a přikryjeme druhým dílem upečeného těsta tak, aby vrchní strana byla nahoře. Necháme zchladnout hodinu v lednici, pak lehce pocukrujeme a podáváme.

Marie Kosová

Recept na kardinálské řezy získala od své maminky, která pocházela z Rakouska. Nikde jinde se s ním nesetkala. Nejlepší je prý hned po vychlazení.

Paní Kosová nás přivítala hned u vrátek do své zahrady. Obdivovali jsme výhled z jejího balkonu v Moravských Budějovicích až ke Znojmu. Pohostila nás domácí meruňkovicí a kuřecími plátky s omáčkou, volským okem a mrkvovým salátem.

Peče velmi ráda a na naši návštěvu se těšila.

Marie Kosová a Patrik Rozehnal