Bratři Morchoevi, bojovníci proti nacismu, budou mít na severu Čech možná už druhý pomník

7. říjen 2022

V obci Tisá se rozjíždí debata, zda tam postavit pomník protinacistickým bojovníkům – bratrům Morcheovým. Diskusi podnítil historik Martin Krsek, který se příběhem Morcheových zabývá, a také jejich potomci.

Otec rodiny měl kořeny na severu Čech, kde rodina zprvu žila. Po jeho smrti odešla matka se šesti syny do Saska, kde se zapojili do levicového hnutí a vystupovali proti nacistům.

Po nástupu nacismu byli vyhoštěni zpět do Čech. Zde se usadili v pohraniční obci Tisá, aby mohli pomáhat německým uprchlíkům před nacismem, a také například pašovat zbrojní arsenál saských komunistů do bezpečí.

V období mnichovské krize se Morcheovi dobrovolně přidali k československé Stráži obrany státu. Po připojení Sudet k Říši museli utéct do vnitrozemí, o něco později pak opustili zemi úplně.

Pět bratrů vstoupilo do československé brigády ve Velké Británii, jeden do Rudé armády. Dva z nich poté v boji proti nacistům padli.

Poválečné Československo se ale k rodině Morcheových chovalo stejně jako k ostatním Němcům, a tak se Morcheovi vrátili do Saska. Jeden z bratrů pak odešel do Kanady.

Ve Stvolínkách na Českoslipsku, odkud pocházel jejich otec, už Morcheovým postavili pomník. Zda budou mít pamětní desku také v Tisé, to se teprve uvidí.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio