Brdské lesy čeká zásadní proměna, jedná se o projekt na desítky let

20. únor 2023 19:23, aktualizováno

V Brdech začíná dlouhodobý projekt proměny tamních lesů. Jeho součástí bude obměna dřevin i šetrná těžba a například obnova původních pramenišť vody. Lesy pak lépe odolají výkyvům počasí a škůdcům.

Zatímco nyní převládají v tamních porostech smrky, do budoucna je doplní další druhy dřevin. Navíc veškeré lesní hospodaření má být co nejšetrnější k přírodě. Lesníci také sníží stavy přemnožené zvěře a obnoví prameniště vody. Vojenské lesy a statky představily nový projekt poblíž Skořic na Rokycansku.

Vojenské lesy a statky představily nový projekt v Brdech

„Projekt je unikátní především rozlohou, jelikož budeme pracovat na 22 600 hektarech,“ vysvětlil ředitel divize Hořovice Vojenských lesů a statků David Novotný. „ V současné době už nemáme na co čekat, takže začneme s prvními těžebními hospodářskými opatřeními.“

Jak popsal mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona, les se bude vyvíjet přirozeným způsobem, pod vysokými stromy podrostou nové porosty, vznikne tedy několikapatrový les. Do porostů se vnesou i ovocné dřeviny, jako je třešeň ptačí, hrušeň plánička nebo jabloň. „Těžba dřeva bude šetrnější, v lese neuvidíte takzvané holiny, tedy paseky, které po těžbě vznikají. My budeme těžit výběrným způsobem, tedy budeme postupně vybírat některé stromy, prosvětlovat a prořeďovat les, přičemž budeme dávat prostor a světlo dalším porostům.“

Úkol na desítky let

Proměna lesa je běh na dlouhou trať, bude trvat desítky let a je úkolem pro několik generací lesníků. Následujících pět let budou Vojenské lesy a statky čerpat na projekt podporu z Evropské unie, poté je v plánu pokračovat v rámci vlastních ekonomických možností.

Návštěvníci Brd nicméně už brzy uvidí alespoň dílčí proměnu lesů na demonstračních plochách. Těch bude celkem 10, každá o rozloze zhruba 50 hektarů. Na demonstrační plochy se následně budou jezdit učit i další majitelé lesů a lesníci z celé republiky.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio