Brdy lákají turisty. Měla by vzniknout i nová cyklotrasa

5. červen 2017

Chráněná krajinná oblast Brdy, která vznikla loni v lednu, se těší velkému zájmu turistů. Například ve Spáleném Poříčí ležícím na hranici Brd se počet návštěvníků oproti loňskému roku zdvojnásobil. Nabídka vycházkových tras pro pěší turisty i cyklisty se proto neustále zlepšuje.

Spálené Poříčí v současnosti nabízí dvě naučné pohádkové stezky a třetí plánuje. Dalším vylepšením je nová mobilní aplikace, kterou je možné si stáhnout pomocí QR kódu na webu města nebo na jeho facebooku. Aplikace nabízí pět tipů na výlet. První vede po památkách Spáleného Poříčí, další dvě po okolí města, čtvrtá zavede návštěvníka do jižních Brd do okolí Třemšína a poslední do oblasti Padrťských rybníků.

Připravovanou novinkou pro cyklisty bude cyklotrasa, kterou chystají právě obce v jižních Brdech na Plzeňsku, v čele se Spáleným Poříčím. Měřit bude 12 kilometrů, propojit by měla Míšov a Mladý Smolivec.

Nová trasa z Plzně až do Brd

„Cyklotrasa povede v jižní části Brd, která nebyla součástí vojenského újezdu. Jedná se o oblast kolem vrchu Třemšín, kde je sice vyznačená hustá síť pěších tras, ale chyběla tam cyklotrasa z okolí Mladého Smolivce směrem na Míšov odkud by se dalo dále pokračovat k Padrťským rybníkům. Je připravený projekt a požádáno o dotaci. Nyní čekáme, jestli to vyjde. Předpokládám, že vyznačena bude bez ohledu na to, zda dotaci získáme. Příští rok by to mohlo být kompletní, a pokud se podaří získat dotaci, mohlo by to být už letos,“ řekl místostarosta Spáleného Poříčí, Jindřich Jindřich.

A cyklotrasy v Brdech chtějí budovat i další města o obce. Na trase z Plzně do Spáleného Poříčí připravují cyklistický tah do centra jižních Brd ke známým Padrťským rybníkům. Cesta bude měřit zhruba 37 kilometrů a měla by se vyhnout silnici první třídy z Plzně směrem na Rožmitál pod Třemšínem a do Příbrami. Cyklisté si tak užijí pohodovou cestu podél řek, přes polní cesty i některé nové úseky. Nová cyklostezka by měla být dokončena nejpozději do tří let.

autoři: mkl , jik
Spustit audio