Bude v Plzni nová galerie? Jasno by mělo být do konce července

14. červen 2022 11:27, aktualizováno

Nad stavbou nové budovy Západočeské galerie visí otazníky. Cena se během let zvedla a dotace zatím není tak vysoká, jak původní projekt předpokládal.

Vedení Plzeňského kraje bude dál jednat o případné stavbě nové budovy Západočeské galerie. Ta by měla stát v Plzni U Zvonu. Kvůli inflaci, drahým stavebním materiálům i dalším okolnostem se ale její cena během let mnohonásobně zvýšila. Plzeňský kraj si nechal přecenit plánovanou stavbu. „Cena za stavbu nové budovy se k dnešnímu dni vyšplhala na 1,5 miliardy korun a to ještě bez vybavení. Vzhledem k tomu, že inflace dosáhla minulý týden 16 % a ceny stavebních materiálů a práce dál rostou, můžou stoupat i náklady,“ řekl na pondělním zastupitelstvu náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky Roman Zarzycký.

Vítězný návrh na řešení nové budovy Západočeské galerie v Plzni od studia Kuba & Pilař

Podle usnesení minulého vedení by se mělo stavět v případě, že externí zdroje dají dohromady 40 % ceny. Při současných cenách by kraj musel získat různé dotace ve výši 650 milionů korun. Zastupitelé z vládnoucí koalice apelovali na ministra kultury Martina Baxu z ODS, aby projekt podpořil. V případě, že kraj nezíská potřebnou částku, nemohl by si za současné situace a zdražování stavbu dovolit.  „Z rozpočtu Ministerstva kultury má Plzeňský kraj na stavbu slíbeno skoro 180 milionů korun,“ potvrdil ministr Martin Baxa, který byl v roce 2005 iniciátorem myšlenky vybudovat novou galerii, protože podle něj kulturní díla potřebují péči. Slíbená dotace ale podle něj nemůže být vyšší a je definitivní. 

V červenci musí být jasno kvůli sestavování rozpočtu

Podle náměstka Romana Zarzyckého by se stavět nemělo, vidí jiné priority, do kterých je potřeba peníze investovat. Také podle náměstka hejtmana pro oblast životního prostředí Josefa Bernarda je projekt zastaralý, postrádá jakýkoliv environmentální aspekt a provázejí ho další problémy. Opoziční zastupitel Pavel Karpíšek je pro stavbu galerie, bojí se ale, že projekt se oddaluje a realizovat se nebude právě kvůli obtížnému shánění dotací. „Projekt by se mohl upravit, aby nebyl tak nákladný, ale samotná myšlenka by se opouštět neměla,“ myslí si.

Zatím zástupci Plzeňského kraje hledají řešení a povedou další jednání s ministerstvem kultury, možná i ministerstvem financí. Jasno by mělo být do konce července, kdy bude Plzeňský kraj sestavovat rozpočet na příští rok.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio