Budoucím cukrářům chybí praxe, na vánoční cukroví měli jen týden

18. prosinec 2020 17:00

Linecké, pracny, vanilkové rohlíčky a další druhy vánočního cukroví napekli budoucí cukráři z plzeňské hotelové školy. Jenže všeho bylo podstatně méně než obvykle. Kvůli koronavirové pandemii jim totiž chybí praxe.

Málo praxe, komplikovaná příprava na pololetní a možná že i na závěrečné práce. Koronavirová pandemie ovlivňuje i učňovské obory. Třeba studenti plzeňské hotelové školy, ze kterých budou cukráři, jsou v dílnách jen výjimečně. Poznat je to i na tom, že letos napekli podstatně méně vánočního cukroví než obvykle. Měli na to totiž jediný týden.

V jiných letech jsme začínali už na konci listopadu, protože jsme pekli asi 700 kilo cukroví, letos na to budeme mít jen jeden týden,“ řekla učitelka odborného výcviku Helena Mašková. S učni tradičně vyrábí 7 druhů cukroví: vanilkové rohlíčky, třené světlé a tmavé, linecké, pracny a plněné ořechy.

Praxi nejde ošidit

Distanční výuka může podle mistrové nahradit teorii, praxe se ale ošidit nedá. „Jsme už nervózní, třetí ročník dělá vždycky pololetní práce, které měly být hotové v listopadu, ale tím, že byly školy zavřené, tak by je měli dělat v pondělí 21. prosince, ale to bude opět škola zavřená,“ zhodnotila Mašková.

Podle studentky Lucie mají mistrové velkou trpělivost, praxe ale v cukrářském oboru chybí. Zato Marian už od jarní karantény peče doma a mistrovým posílá videa. „Dělal jsem ovocný dort, pavlovu, laskonky, kremrole. Jsem na to vybavený a mám doma všelijaké šablony, baví mě to,“ řekl.

Teď není jasné, jestli se studenti vůbec dostanou k závěrečné zkoušce, teoretická číst by se dala splnit distančně, na praktickou zkoušku by ale potřebovali strávit alespoň dva dny ve škole.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio