Budoucnost hutí a kováren Pilsen Steel je nejistá

18. únor 2019 15:15

Dál v nejistotě zůstávají stovky zaměstnanců plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel. Firma v rámci insolvence v roce 2013 odvrátila konkurz a o rok později prošla reorganizací. Teď má ale problémy znovu.

Zhruba 730 zaměstnanců Pilsen Steel je teď doma na dvouměsíční odstávce, pobírají náhradu mzdy a nevědí, jestli se budou mít kam vrátit. Podle Ivanky Smolkové, která ve firmě vede odbory, se problémy projevily už zhruba před rokem: „Bylo vidět, že nejsou peníze na nákup surovin. Někdy z jara dostali obchodníci rozkaz, že nesmí přijímat žádné zakázky.“

Ke konci roku pak firma Pilsen Steel po jednání s odbory ohlásila na leden a únor dvouměsíční odstávku s tím, že zaměstnancům bude vyplácet 75 procent mzdy. V lednu podala firma k soudu kvůli předlužení návrh na insolvenci. „Současně byli vyzváni věřitelé dlužníka pro případné uplatnění svých pohledávek,“ komentovala tehdy situaci mluvčí krajského soudu v Plzni Lucie Jíchová.

O pohledávky se dosud přihlásilo patnáct věřitelů, žádají desítky až stovky tisíc, nejvýš kolem milionu korun. Před několika dny do řízení vstoupilo státní zastupitelství. O insolvenci soud nerozhodl.

Nad zaměstnanci visí velký otazník

Zaměstnancům firma podle předsedkyně odborů Ivanky Smolkové nic nedluží a domluvenou část mzdy vždy zaměstnancům vyplatila v řádném termínu. Podle Smolkové ale není jasné, co se bude dít od 1. března, kdy má skončit odstávka. „Zaměstnanci potřebují vědět, jestli když skončí odstávka, budou se mít kam vrátit a zda jim zaměstnavatel bude schopen od 1. března přidělovat práci. A to je přesně to, co zaměstnanci nevědí. To znamená, že v nich nervozita narůstá,“ uvedla Ivanka Smolková s tím, že vedení firmy navíc se zaměstnanci nekomunikuje.

Na budoucnost firmy a zaměstnanců se ptal i Český rozhlas. E-mail s otázkami pro jednatele firmy Denise Kotlyara přijala 22. ledna jeho asistentka. Na otázky ale dosud nikdo neodpověděl.

Předběžnou pomoc zaměstnancům přislíbil úřad práce. Podle mluvčí úřadu Kateřiny Beránkové, i když pracovníci hutí a kováren nejsou nezaměstnaní a nepatří tedy do evidence nezaměstnaných, můžou úřad kontaktovat. „Už nyní se můžou zájemci firmy zaevidovat na příslušném kontaktním pracovišti jako zájemci o zaměstnání. Na základě toho jim bude úřad práce zprostředkovávat nabídky volných pracovních míst,“ vysvětlila Kateřina Beránková.

Jestli firma Pilsen Steel zvládne i tentokrát své problémy, ukážou další týdny a měsíce.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio

Související