Budova radnice v Domažlicích se stala kulturní památkou

9. srpen 2017

Město Domažlice má v současnosti zhruba 70 kulturních památek. Patří mezi ně většina měšťanských domů na náměstí Míru, vstupní brána na náměstí, Chodský hrad nebo kostel Narození Panny Marie s domažlickou šikmou věží. Ke kulturním památkám teď přibyla nově také budova radnice.

„Radnice byla postavena mezi lety 1830 až 1833. Stávající radnice byla postavena na místě původní středověké renesanční radnice v klasicistním stylu, historizujícím novorenezančním slohu,“ řekl Jakub Hinterholzinger, který pracuje na Úseku památkové péče na městském úřadu v Domažlicích.

Na radnici se dochovalo několik původních prvků. Například zvenku před severním průčelím budovy se nachází dvě původní lampy. Další historickou výzdobu radnice popsal Jakub Hinterholzinger: „V prvním patře nad okny jsou tři busty českých známých vládců, Vladislava I., Karla IV. a Jiřího z Poděbrad. Další zajímavostí je výzdoba balkonu bývalého purkmistrovského sálu, kde nad vstupem na balkonu stojí dva andělíčci, kteří drží erb s vyobrazením městského znaku.“

Budova radnice v Domažlicích

Budova radnice má krásnou honosnou výzdobu

Mnoho zajímavého najdou návštěvníci i uvnitř budovy. „V zasedací místnosti bývalého rady, dnešní obřadní síň, je honosná štukatérská výzdoba, která se dochovala jako původní, ačkoliv byla barevně už upravována. Na zdi je možné vidět obraz s námětem Chodské madony, kterou vytvořil akademický malíř Jan Šebek,“ popsal Hinterholzinger.

Budova radnice v Domažlicích

To že se stala budova radnice kulturní památkou, nebude podle Jakuba Hinterholzingera znamenat to, že by se zvýšila náročnost údržby. Opravy jen budou podléhat přísnější kontrole. „V současné době by bylo potřeba opravit fasádu a poté dožívá krov zvonice. Tím, že se stala radnice kulturní památkou, může město čerpat dotační prostředky z programu regenerace městských památkových zón a rezervací.

O status kulturní památky usilují v Domažlicích i další památky. V současné době je v návrhu například městský dům v ulici monsignora B. Staška.

autoři: mkl , jik
Spustit audio