Bulíky na nose, před kterými rouška nechrání. Pozor na nesmysly o covidu-19

28. leden 2021

Zaručeně nefungující recepty, lži a dezinformace - proti nim zdravý rozum, úsilí odborníků, důvěryhodné zdroje informací. I tak vypadá svět v době pandemie koronaviru. Nenechte si věšet bulíky na nos a rázem zjistíte, že pojídání česneku vás nezbaví koronaviru, jen svým dechem možná udržíte ostatní lidi v dostatečné vzdálenosti.

Historici ukazují, že šíření fám a nepravdivých informací v dobách epidemií není nic nového. Principiálně se dokonce nezměnil ani jejich obsah. Například během epidemií moru se šířily konspirační teorie o tom, kdo a proč údajně nemoc záměrně šíří. Ale i „zaručené recepty“, jak se před nemocí bránit, případně jak ji vyléčit. Změnily se samozřejmě technologické možnosti šíření zpráv i detaily jejich obsahu. Tady je na ukázku několik aktuálních úletů.

Koronavirus je podvod? Pandemie vůbec neexistuje?

Mezi vůbec nejvíce šířené hoaxy od září 2020 v Česku patří ten, že koronovirus je prý podvod a pandemie vůbec není. Údajně má jít o konspiraci s cílem nastolit tzv. nový světový řád. K šíření hoaxu přispělo i to, že ve sdělovacích prostředcích se v podobném stylu vyjádřili někteří politici a další veřejné známé osoby.

Během druhé a třetí vlny covidu-19 se ale i v Česku velký počet nemocných na vlastní kůži přesvědčil, že koronavirus je bohužel velmi reálný. Dnes už prakticky každý zná někoho, kdo se koronavirem nakazil nebo na něj dokonce zemřel. Popření nebezpečí (nebo alespoň jeho bagatelizace) je ale jedním ze základních typů lidské reakce na ohrožení obecně. Popření je často také první lidskou reakcí v případě mnoha jiných onemocnění, například zhoubných nádorů nebo závislostí.

MUDr. Miroslav Šuta

V „hitparádě“ nejčastějších českých hoaxů se dlouhé měsíce drží také smyšlené zprávy o tom, že lidé si po delší nebo kratší době od absolvování PCR testu vytáhli z nosní dírky nanočip. Ten jim tam měl být údajně vložen během stěru pro testování na koronavirus.

Samozřejmě se ve skutečnosti nikdy žádný takový čip u nikoho v nose nenašel. Navíc se odborníci shodují, že vložení čipu na sliznici nosu by nemělo žádný smysl.

Covid-19 a sítě 5G

Zavádění nového telekomunikačního standardu páté generace pro mobilní telefony, pro který se vžila zkratka 5G, je spojeno s ohromným množstvím hoaxů. Sítě 5G údajně mají zabíjet hmyz nebo ptáky, vést k oslabování imunity člověka a zvířat, poškozovat dědičnou informaci v živých buňkách nebo dokonce vyvolávat různé typy rakoviny.

5G síť

Nic z toho se sice nepotvrdilo, ale přesto nepřekvapí, že se objevila i řada dalších smyšlených zpráv kolem epidemie koronaviru. Podle jedné verze není příčinou nemoci covid-19 virus, ale vysílače mobilního signálu. Podle jiné byl koronavirus vždy kolem nás a nemoc údajně vznikla až ve chvíli, kdy lidské tělo bylo vystaveno záření vysílačů 5G.

Ve skutečnosti je dědičná informace nového koronaviru (označovaného jako SARS COV 2) detailně zdokumentována a je prokázáno, že jde o virus, který se dříve na člověka nepřenášel. Sledováním drobných změn v dědičné informaci korovaniru jsou také odhalovány jeho jednotlivé mutace, které naštěstí nejsou příliš časté. Nemocí covid-19 navíc trpí lidé nejen v oblastech, kde sítě 5G neexistují, ale dokonce i v takových částech světa, které nejsou doposud pokryty žádnou sítí mobilních telefonů.

Covid-19 prý způsobuje bakterie. A „léčí“ ho aspirin nebo antibiotika

Další z populárních hoaxů tvrdí, že němečtí vědci prý porušili jakýsi „zdravotní zákon WHO“, který údajně zakazuje pitvy, a proto měli odhalit, že covid-19 způsobují bakterie. Podle jedné z verzí hoaxu se proto covid-19 snadno vyléčí podáním běžných antibiotik, zatímco podle jiné verze podáním banálního léku proti horečce s obsahem kyseliny acetylsalicylové, jako jsou např. aspirin nebo acylpyrin.

Ponechme stranou skutečnosti, že pitvy infikovaných koronavirem se ve skutečnosti běžně provádějí a že WHO není stát, takže žádné zákony nejen nevydává, ale ani vydávat nemůže. Obě skupiny léků mohou být za určitých okolností u nemocných s covid-19 skutečně použity, a to ke snížení horečky nebo pro potlačení bakteriálních komplikací, které mohou po virovém zápalu plic následovat. Bohužel k vyléčení covid-19 ale ani aspirin, ani antibiotika nestačí a příčinu nemoci nemohou ovlivnit.

Finanční bonus pozůstalým za covid-19?

Patrně obyčejná lidská hloupost nebo závist musela stát u různých verzí falešné zprávy, která nesmyslně tvrdí, že zdravotníci nebo pozůstalí mají dostávat finanční bonus za falšování příčiny smrti na koronavirus.

Jednotlivé verze hoaxu se liší v detailech, např. kdo a jaké částky dostává a proč. Někdy má být údajně důvodem to, aby nebožtík měl bezplatný pohřeb nebo kremaci. Jindy proto, aby zdravotníci dostali vyšší úhradu od zdravotní pojišťovny. Ve skutečnosti žádný příspěvek na pohřeb zemřelého na koronavirus neexistuje. A stejně tak úhrada zdravotních pojišťoven nezávisí na příčině úmrtí, ale na diagnóze a na provedených výkonech.

Smyšlené jsou také různé verze zprávy o tom, že některé krevní skupiny před koronavirem chrání, nebo naopak, že lidé s určitou krevní skupinou jsou ve větším nebezpečí těžkého průběhu nebo dokonce smrti. Studie expertů z Harvardovy univerzity nenašla u pacientů hospitalizovaných během března a dubna 2020 žádnou souvislost mezi krevní skupinou a těžkým průběhem covid-19 nebo úmrtím. Jediný rozdíl studie našla v tom, že lidé s krevními skupinami AB a B Rh + měli o něco větší šanci, že budou pozitivně testování na koronavirus. Naopak u lidí se krevní skupinou 0 je vyšší šance, že budou testování negativně, ačkoli se u nich vyskytují symptomy nemoci.

Zaručené recepty / Babské rady pro prevenci a na léčbu covid-19

Nepřeberné je množství „zaručených“ receptů a „babských rad“ ohledně toho, co všechno by před nákazou koronavirem mělo chránit, případně covid-19 vyléčit nebo zmírňovat průběh nemoci. Z těch, před kterými lékaři nejčastěji varují, jsme jich vybrali šest:

Čtěte také

1. pití alkoholu – přestože vysoce koncentrovaný alkohol (70% a více) může sloužit k účinné dezinfekci rukou, pití alkoholu není schopno ani zabránit nakažení, ani ovlivnit průběh nemoci. Opilost naopak může vést k lehkomyslnosti při dodržování protiepidemických opatření, a tudíž zvýšit riziko nákazy

2. vyplachování nosu slanou vodou – není žádný důkaz o tom, že by výplach nosu slanou vodou snižoval riziko nákazy koronavirem

3. horká koupel nebo sprcha – tepelná regulace udržuje stálou teplotu těla, kterou jsou koupel či sprcha schopny ovlivnit jen povrchově, což nemá žádný vliv na to, jestli se člověk nakazí nebo onemocní

4. česnek – není k dispozici žádný důkaz, že by pojídání česneku v jakékoli formě bránilo nákaze nebo bylo schopno nějak ovlivnit průběh nemoci

Čtěte také

5. potravinové doplňky – reklamy doporučují užívání doplňků stravy, které obsahují vitamin C, echinaceu, zinek nebo zelený čaj pro posílení imunity. Nicméně podle odborníků nejsou k dispozici důkazy, že by před nákazou skutečně chránily nebo přispívaly k mírnějšímu průběhu infekce

Čtěte také

6. koloidní stříbro - neexistují důkazy, že by koloidní stříbro léčilo jakoukoli chorobu. Naopak může způsobovat vážné nežádoucí účinky a vést k hromaděním stříbra v tkáních

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio