Bydlení, komunikace i Baarův rodný dům. Klenčí pod Čerchovem chystá řadu investičních akcí

19. leden 2022 14:32, aktualizováno

Městys Klenčí pod Čerchovem s 1300 obyvateli chce vybudovat dvě nové obytné zóny, chystá také výstavbu kanalizace a nezapomíná ani na památky. Rekonstrukce se dočká Obecní dům a pokračují také přípravy obnovy rodného domu spisovatele Jindřicha Šimona Baara.

„První jsou kasárna, kde v tuto chvíli zpracováváme územní studii, abychom se mohli posouvat dál k demolici objektů a následně k první etapě výstavby bytových domů. Je to jediná lokalita v Klenčí, kde je možné stavět bytové domy. Měly by tu vzniknout byty 3kk a 4kk, pravděpodobně pro rodiny s dětmi. Další lokalita je u školky, kde by měly vyrůst rodinné domky. V současné době zde jednáme o výkupu pozemků pro inženýrské sítě a komunikaci,“ uvedl starosta Klenčí pod Čerchovem Jan Bozděch.

Velkou investiční akcí v letošním roce bude výstavba kanalizace. „Jedná se o zasíťování celého vnitřku horní části obce řádově za deset milionů korun včetně DPH. Teď připravujeme soutěž na dodavatele a předpokládáme, že do června podepíšeme smlouvu o dílo. Stavba by měla začít letos a přepokládané dokončení je příští rok. Bude to nejrozsáhlejší akce tohoto roku a vyřešíme tím odkanalizování celé té vnitřní části obce,“ vysvětlil Jan Bozděch.

Pomník Jindřicha Šimona Baara na Výhledech, vzdálených 2 km od Klenčí

Městys pokračuje také v přípravách rekonstrukce Obecního domu a rodného domu Jindřicha Šimona Baara. „Obecní dům máme zpracovaný projekčně. Nyní budeme jednat s dotčenými orgány o jejich vyjádření a zároveň usilovat o stavební povolení, abychom mohli hledat případné zdroje pro financování tohoto projektu. Jedná se o kulturní památku a chceme, aby byla zrekonstruována citlivě. Dům Jindřicha Šimona Baara je v plánu na příští rok projekčně a předpokládám, že potom budeme hledat zdroje také na citlivou rekonstrukci, protože se jedná o odkaz našeho slavného rodáka a podle toho je potřeba k tomu i přistoupit,“ popsal Jan Bozděch.

Novinky se v Klenčí chystají i v oblasti dopravy. „Nepochybně to bude silnice mezi bytovkami, což je Achillova pata naší obce. A protože už teď dokončujeme projektovou dokumentaci na inženýrské sítě, tak předpokládám, že ještě v letošním roce zahájíme alespoň etapově rekonstrukci těchto sítí, abychom v příštím roce mohli konečně položit asfalt a už se mohlo jezdit po nově zrekonstruované komunikaci včetně parkovacích míst,“ uzavřel starosta Klenčí pod Čerchovem Jan Bozděch.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio