Byl jsem v dluhové pasti, pomocnou ruku mi podala občanská poradna, říká Roman z Horažďovic

13. březen 2023 19:16, aktualizováno

Jednou si půjčit peníze a pak už jít z dluhu do dluhu, takové lidské příběhy slýcháme stále častěji. Někdy ale mají i dobrý konec – jako třeba ten samoživitele Romana z Horažďovic na Klatovsku. Ze začarovaného dluhového kruhu našel cestu ven díky pomoci občanské poradny horažďovické charity.

„Do dluhů jsem se dostal asi v 19 letech. Jsem otec samoživitel, hodně mi pomáhala moje maminka, ale ta už zemřela a já zůstal na všechno sám. Od 16 let jsem byl zaměstnán, firma se pak ale dostala do nějakých problémů a přestala nám vyplácet mzdu, takže jsem musel odejít,“ vypráví Roman. Po odchodu ze zaměstnání si začal brát půjčky a během chvíle se dostal do bludného kruhu úroků z úroků a splácení dluhů dalšími dluhy. V takovém kolotoči byl uvězněný dlouhých 15 let.

Nakonec vysvitl plamínek naděje, a to v podobě pomoci Občanské poradny Charity Horažďovice. „Panu Romanovi jsme vypracovali návrh na insolvenci. Krajský soud ho schválil a Roman začal splácet,“ uvádí vedoucí poradny Pavla Brůžková. Roman se hodně snažil a dluhy neměl tak vysoké, díky tomu se mu podařilo vše splatit za tři roky.

Jeho příběh tedy končí opravdu šťastně, dle Pavly Brůžkové to ale není samozřejmostí, u většiny lidí oddlužení trvá pět let a dlužníkům se ani nepodaří zaplatit věřitelům sto procent. „Mým dalším cílem je něco našetřit. Sobě a hlavně svému synovi, kterému je teď třináct. Věřím, že už bude jenom dobře,“ říká s odhodláním Roman.

O služby občanské poradny jeví zájem stále více lidí, kteří nemají dostatek financí, zadluží se a pak nezvládají splácet. Insolvence pak často zbývá jako jediné řešení. Právě s ní pomohou občanské poradny. Obrátit se na ně ale můžete i z řadou dalších věcí z oblasti finanční, majetkové, rodinné i sociální a jejich služby jsou zcela zdarma.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio