Byla svědkem zázraku, dnes je „provádí“ sama a tím si zhmotnila svůj sen

„Mým snem bylo stát se někým užitečným,“ říká celostní výživová terapeutka Dagmar Chmelířová. Po letech snění a vytrvalé práce jím je.

„Před časem jsem byla svědkem takřka zázračného uzdravení člověka léčitelem. Byla jsem naprosto ohromená. A říkala jsem si: Když jsem zažila tento zázrak a mohl ho udělat obyčejný člověk, proč bych to nemohla dokázat já?“ vzpomíná na prvotní impuls k naplnění své životní role Dagmar Chmelířová.

Tak vykročila na cestu za svým snem. Začala se zajímat o léčitelství a alternativní medicínu, zjistila, že pro ně má vlohy. Nehodlala ale spoléhat pouze na zázraky: „Třeba se jednoho dne probudím a ten zázrak z mých rukou uteče, co potom? Proto jsem začala studovat a vzdělávat se.“ Studium jí zabralo několik let a nebyla to vždy procházka růžovým sadem. Přesto se nevzdala. „Vytrvala jsem, snila, věřila a dřela,“ konstatuje Dagmar Chmelířová.

Následujme své sny

A výsledky se dostavily. „Klient ode mě odcházel se slovy, že se stal zázrak. Vehnalo mi to slzy do očí, ten zázrak se skutečně stal a já se stala terapeutkou,“ líčí Dagmar Chmelířová. A na základě vlastní zkušenosti doporučuje následovat své sny: „Každý člověk má právo na to, aby svůj život žil tak, jak on sám si představuje. Když dospějeme, neseme plně zodpovědnost za svůj život. Už ne rodiče ani stát anebo nějaká instituce. Proto bychom se měli třeba i vzbouřit a udělat změnu i za cenu toho, že bude bolet. Změna může být zpočátku bolestivá a až potom skvělá. Je to takový malý porod.“

Když se člověku nedostává radosti ze života, je čas na změnu, měl by na sobě začít pracovat. Pokud to zatím nezvládá sám, může mu podle Dagmar Chmelířové pomoci terapeut: „Je na terapeutovi, aby přišel na to, jak se věci skutečně mají, aby problémy odhalil a pojmenoval. Když mi klient uvěří a začne důvěřovat, pak můžeme postupně slupku po slupce toho člověka rozbalovat a tím mu pomáhat s obtížemi, které si právě v tu danou chvíli nese.“

Každý jsme jeden originální celek

To se týká jak duše, tak těla, které jsou vzájemně propojené. Dobrý terapeut na to nezapomíná a zároveň vždy volí individuální přístup. „Každý člověk je velmi specifický, každý na léčbu reaguje jinak. Proto my musíme zjistit, jaký ten člověk ve své podstatě je, v jakém prostředí se pohybuje, jak smýšlí, co má rád, co nemá rád. A s těmito aspekty pak můžeme tvořit mozaiku a můžeme přistoupit ke komplexnímu léčení,“ vysvětluje celostní výživová terapeutka.

Dagmar Chmelířová své síly spojila i s dalšími odborníky z oblasti tradiční čínské medicíny, fyzioterapie a kineziologie a založili Institut alternativních směrů FÍNA. Svůj název dostal podle prvorepublikové vily Josefína, ve které sídlí, a je zhmotněním jednoho snu jedné pozoruhodné ženy.

Spustit audio