Byli jsme při rozdávání pokut na šumavských jezerech. Poslechněte si reportáž

Šumavští strážci pokutují turisty, kteří i přes zákaz vstupují do přísně chráněných území. Pokutu pět tisíc korun zaplatili lidé, kteří chodili po hladině Čertova jezera.

Čertovo jezero

Pětitisícové pokuty rozdali strážci národního parku Šumava na ledovcových jezerech. Pokutovali turisty, kteří porušovali pravidla platná v chráněných územích. Zpřísněnými kontrolami reaguje správa šumavského parku na situaci z přelomu roku, kdy se někteří lidé klouzali na zamrzlé hladině Čertova jezera nebo pózovali na zamrzlé Chalupské slati a fotky pak šířili po internetu. 

Na zákaz upozorňují tabule

Ani o víkendu si někteří turisté cestu do zakázaných zón neodpustili. „Vstoupili do národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero, což je nejvyšší kategorie chráněného území,“ vysvětlil strážce Národního parku Šumava Ivo Trzaskalik.

Porušení zákona - lidé na Čertově jezeře

Kolem jezera jsou podle něj tabule, kde je zřetelně vyznačen zákaz vstupu na jezero. „Jsem překvapen, myslel jsem si, že už se to nestane,“ dodal strážce parku. Podle něj se vstup na zamrzlé jezero řešil domluvou, teď už ale strážcům došla trpělivost a rozdávají pokuty. „Živočichové, kteří tady žijí, mají také nárok na svůj klid a lidé riskují život, je tady průměrná hloubka přes 17 metrů a 38 metrů největší hloubka,“ vysvětlil Trzaskalik.

Pokuta za porušení pravidel v chráněných územích je až 10 000 korun, ve správním řízení až 100 000 korun. V pravidelných kontrolách vytipovaných míst budou strážci národního parku pokračovat i v příštích týdnech.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio