Bylinky - voňavá ochrana proti hmyzu

1. květen 2015

Také často přemýšlíte o tom, jestli má existence komárů, much a klíšťat na světě také jiný účel, než nás obtěžovat? Můžeme o tom dlouze přemýšlet třeba v lehátku na zahradě nebo na při procházce v lese. Ale abychom při tom právě těmito tvory nebyli obtěžováni, měli bychom si proti nim vytvořit nějaký štít. A ten může i pěkně vonět.

Levandule

Jako nejúčinnější a také nejpříjemnější přírodní zbraň proti hmyzu se osvědčuje levandule. Tu můžeme využít hned několika způsoby.

Nasázená kolem zahradního posezení nebo pod oknem bude nejen hezky vypadat, ale hodně hmyzu svojí vůní odradí od toho, aby k vám létal.

Nasušenou ji můžete rozsypat na okenní parapet, zavěsit do okna nebo umístit do vázy v místech, kde se v teplých dnech pohybujete.

Zahrada a bylinky k Provence neodmyslitelně patří

Čerstvé levandulové květy a lístky také můžete jednoduše rozemnout v ruce a potřít si jimi místa na těle, kde nejvíc tepe krev (krk, zápěstí, kotníky). Před touto procedurou ale nejdříve na malém kousku těla vyzkoušejte, jestli vám šťáva z levandule nezpůsobuje alergickou reakci. To se konec konců vyplatí před použitím jakéhokoliv dalšího receptu.

Určitě se vyplatí pořídit si lahvičku levandulového olejíčku. Pár kapek můžete přidávat do máchací lázně na prádlo – oděvy vám budou vonět možná lépe než po leckteré aviváži a hlavně nebudou vonět hmyzu. Levandulový olejíček si také rozředěný např. sójovým nebo olivovým olejem můžete natírat na obuv a přímo na tělo. Nebo ho pro lepší vůni a silnější účinek přimíchat do některého z domácích repelentů. Levandule je všeobecně dobře snášena, ale měli by s ní opatrně zacházet lidé s nízkým tlakem a ženy v prvním trimestru těhotenství.

Hřebíček

Dalším účinným pomocníkem proti hmyzu je hřebíček. Pokud jeho vůni využijete, zabijete hned několik much jednou ranou.

Hřebíček totiž odpuzuje hmyz, ale přitahuje opačné pohlaví, má totiž afrodiziakální účinky.

Působí také jako lokální anestetikum, takže i když vám nějaký otrlý komár navzdory všem opatřením způsobí štípanec, hřebíčková esence vám na něj dá rychle zapomenout.

Hřebíček

V obchodech se dá koupit hřebíčkový olej, ale připravit si ho můžete i sami doma. Hřebíček nasypte do lahvičky a zalijte ho olivovým olejem tak, aby byl hřebíček zcela ponořený. Nechte na tmavém místě louhovat alespoň dva týdny. Tímto olejíčkem se potírejte před pobytem v přírodě.

Z hřebíčku si můžete vyrobit také vlastní repelent: 30 ks hřebíčku a dvě celé skořice naložte do dvou dcl francovky nebo čistého lihu a po 24 hodinách sceďte a přelijte do rozprašovače. Pro lepší účinky můžete přidat také rozmarýn nebo levanduli.

Opět se doporučuje nejdříve vyzkoušet, zda vám tento prostředek nezpůsobuje podráždění na kůži. Pokud ano, aplikujte ho pouze na oděv, obuv a do vlasů. A určitě vám ani hřebíček, ani jiná „protihmyzí“ bylinka neublíží, pokud si ji dáte do látkového sáčku a budete ho při sobě nosit po kapsách.

Bylinek je spousta. Stačí si vybrat!

Je ještě spousta dalších bylin, jejichž vůně je leckdy účinnější, než chemické prostředky. Například máta, citronová tráva, rozmarýn, meduňka, libeček a bazalka. Jestli jste ještě nepropadli kouzlu jejich pěstování, tak to letos vyzkoušejte.

Na zahradě, na balkóně i na okně vám poslouží jako pachová bariéra proti náletům hmyzu, rozetřené na nechráněných místech budou fungovat jako repelent a ještě se vám budou hodit při vaření.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio