Byty, kanceláře, služby nebo fitness nabídne zrekonstruovaný Modrý dům v Přešticích

13. duben 2022 11:13, aktualizováno

V Přešticích dokončili rekonstrukci multifunkčního objektu, finišuje oprava střediska volného času a v plánu je i nový bazén nebo revitalizace prostoru u barokního chrámu.

Jedna z největších investičních akcí v Přešticích na jižním Plzeňsku je po 16 měsících u konce. Město dokončilo rekonstrukci takzvaného Modrého domu za 70 milionů korun.

Bývalé sídlo vedení podniku Prefa s ubytovnou prošlo celkovou opravou, během které byly vyměněny všechny konstrukce vyjma nosného železobetonového skeletu a střechy. „Byl zhotoven nový plášť, okna, dveře, výtah do všech pěti podlaží,“ doplnil starosta Karel Naxera.

Takzvaný Modrý dům nabídne 30 malometrážních bytů, z nichž polovina bude sociálních. Nebytové prostory budou sloužit úřadu práce, podnikatelům a provozovnám drobných služeb. „Bude zde také ordinace fyzioterapie, fitness, do dvou měsíců by měl být objekt zaplněn,“ řekl starosta.

Slunečnice bude brzy opět sloužit dětem

Před dokončením je další investiční akce, a to rekonstrukce Střediska volného času Slunečnice. „Jednalo se opět o celkovou rekonstrukci, kdy byly zachovány pouze nosné obvodové stěny, jinak je vše nové. Hotovo bude do prázdnin, během nich se přestěhuje vybavení, to bylo uložené v prostorách zapůjčených od evangelického sboru,“ vysvětlil Naxera. „Ve Slunečnici bude bezbariérový výtah, zázemí pro zdravotní cvičení, herna pro stolní hry, vybavená kuchyně pro zájmové vaření, ateliér a počítačová učebna,“ vyjmenoval starosta. Revitalizace objektu byla zahájena už před třemi lety vybudováním pavilonu s dílnou a laboratoří.

Čtěte také

Zástupci města podali vloni v listopadu žádost o dotaci na stavbu bazénu, letos v březnu
byla dotace schválena vedením Národní sportovní agentury. „Po zpracování projektové dokumentace bude vypsána soutěž na dodavatele, ten bude vybrán do konce roku a ihned poté začne stavba. Do konce roku 2024 musí být podle podmínek dotace hotovo,“ vysvětlil starosta.

V současné době město hledá vhodné využití pro areál bývalého zemědělského družstva Kbel poblíž vyhlášeného sousoší přeštických prasátek. Vznikla už série studentských prací, které navrhují různé varianty řešení tohoto prostoru. „Jsme nadšení ze spolupráce s fakultou architektury Českého vysokého učení technického, na tomto místě nám záleží, protože je poblíž kulturní památky, tedy chrámu Nanebevzetí Panny Marie,“ dodal Naxera. Návrhy budou zástupci města diskutovat s občany Přeštic.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio