Byty, kulturní sál, muzeum? V Přešticích debatují, jak využít areál bývalého zemědělského družstva

4. únor 2022 12:41, aktualizováno

Taky se při cestě autem Přešticemi nezapomenete podívat na sochu dvou prasat, takzvaných Přeštíků? Zatímco dílo Jaroslava Podmola vypadá stále dobře, hned za ním je areál, který už dlouho chátrá. V místech, která kdysi patřila zemědělskému družstvu Kbel, měl být původně dům pro seniory. Od tohoto záměru město upustilo. Budoucí podobu Pohořka se nově pokusili zpracovat studenti ČVUT. Jejich návrhy teď město postupně zveřejňuje a chce o nich debatovat.

Starosta Přeštic Karel Naxera

Zemědělský areál město koupilo v roce 2013 se záměrem vybudovat zde dům pro seniory. V případě, že by ale nebyl součástí krajské sítě, bylo by jeho financování pro město náročné. „Já osobně si tu dovedu představit budovy, které by umožnily bydlení tak, aby sociální služby mohly probíhat třeba díky asistenci naší pečovatelské služby,“ vysvětlil přeštický starosta Karel Naxera. Podle něj by tu mohl být i obchod, protože ten právě lidem z Pohořka chybí.

Studenti ČVUT v Praze zpracovali celkem 12 návrhů, jak místo proměnit. Podle nich by tu mohly být například bytové domy, muzeum, ekumenické centrum nebo kulturní dům. „Přeštice by velmi ocenily nějaký větší kulturní sál, mohl by to být dokonce i nějaký multifunkční sál pro koncerty, divadla, různá setkání, ale i prostory pro sporty,“ popsal Karel Naxera.

Na proměně areálu se pracuje devět let

K nalezení konečného řešení mají pomoci i debaty s veřejností. Prezentace návrhů studentů pražského ČVUT 11. ledna se zúčastnili zastupitelé nebo třeba členové komise rozvoje města. „V tomto menším formátu to proběhlo kvůli covidu a restrikcím, které z toho plynou. Nicméně jakmile to bude možné, plánujeme, i kromě videoukázek, občany s problematikou blíže seznámit. Máme v plánu vystavit modely, které studenti vyrobili a předvedli. Kdyby se nám podařilo domluvit do konce roku na účelu, tak by to byl skvělý výsledek,“ řekl místostarosta Přeštic a také zastupitel pověřený uzemním plánováním, Marek Krivda.

Plánovat další kroky je prý ale velice složité. „Výstavba samozřejmě může následovat v bohužel nikoliv těsném sledu, protože už jen projekt zabere samostatně spoustu času. Od výstavby vedle Dientzenhoferova chrámu nás doufám dělí nemnoho let,“ uzavřel Marek Krivda.

Modely budoucí proměny Pohořka je možné shlédnout například na webových stránkách města Přeštice.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio