Bývalá kasárna ve Zbiroze má převzít město

Čtyřicet dva objektů stojících na téměř čtyřhektarovém pozemku bývalých kasáren má získat už příští měsíc bezúplatně třítisícové město Zbiroh. Podle slov zbirožského starosty Jiřího Pražského má o převodu vláda jednat v červnu. Podle informací z tiskové služby ministerstva obrany je skutečně areál připraven k převodu na město, sousední louku s cvičnou dráhou prodá armáda zvlášť, aby se scelil areál zámku.

Město zatím nechce objekty prodávat, ale pouze pronajímat podnikatelům. Dosud má pět zájemců. Dvě firmy by chtěly využít budovy na skladování, další dvě jako sídla firmy s kancelářemi a jedna na strojní výrobu, pro níž by chtěla využít zachovalý komplex bývalých vojenských opraven. Většina jednoúčelových budov se pak bude muset přebudovat.

V areálu by měla najít práci minimálně stovka lidí. Město by chtělo, aby se nájemci objektů, kteří je budou moci výhledově od města odkoupit, věnovali službám a přilákali do regionu více turistů. Dělníků je v oblasti se šestiprocentní nezaměstnaností málo. Většina z nich jezdí do velké průmyslové zóny v Žebráku u dálnice Praha-Plzeň, kam dojíždějí lidé až od Prahy.

Zbiroh - zámek

Radnice se nebrání pronajmout plochu jednomu developerovi, který by sháněl investory - podobně jako v Janovicích na Klatovsku. Ty pronajaly kasárna na 30 let plzeňské inženýrské firmě Develop- start, společnost bude platit městu pevná procenta z nájmů. Radnice by měla ráda firmy v bývalých kasárnách už na podzim, aby se s námi rozdělily o náklady na provoz areálu, které ročně činí dva miliony korun. Město má totiž roční rozpočet 47 milionů Kč.

Kasárna opustili poslední vojáci teprve loni, dosud je areál hlídaný. O spodní část kasáren s čistírnou požádal Zbiroh loni v červnu a v září. Celý bývalý areál armády má rozlohu 19 hektarů. V horní části je zámek, který se 18. června otevře veřejnosti. Léta patřil armádě, poté připadl městu, které ho kvůli nedostatku peněz na opravy prodalo firmě Gastro Žofín, která jej rekonstruovala.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio