Čápi Eda a Míra míří v těchto týdnech z Plzeňského kraje za teplem Afriky

29. srpen 2019 14:35

Plzeňští ochránci zvířat cestu dvou čápů monitorují prostřednictvím speciální vysílačky. Díky ní ví, že právě teď urazili Míra s Edou 3 000 kilometrů.

Zatímco čáp Míra je z Mirošova, Eda vyrůstal na komíně v Chodové Plané na Tachovsku. Právě tady se učil čáp létat a také zvládat první karamboly. Při jednom z nich skončil místo v hnízdě pod komínem - naneštěstí v kotci se psy. 

„Jsem ho musel odchytit. Nahnal jsem ho do kouta, protože neuměl létat a musel jsem ho držet za zobák, aby mě neklovl,“ zavzpomínal na trápení s Edou Václav Marek. Právě jemu firma s komínem a hnízdem v Chodové Plané patří. Edu čekal převoz do Plzně do záchranné stanice živočichů a týdenní léčení. Až pak se mohl vrátit domů.

„Čáp chodil po poli, létal okolo, ale sem na komín už nepřilétl. Potom začal létat a teď už je někde v zahraničí,“ řekl Václav Marek.

Eda je aktuálně v Egyptě. Jeho polohu monitoruje speciální vysílačka. Se stejným vybavením a  týdenním předstihem před Edou odletěl za teplem i další čáp, Míra z Mirošova. Ten by měl být v blízkosti Jeruzaléma.

Tisíce kilometrů dva kilometry nad zemí

„Díky vysílačkám například vidíme, jak vysoko létají nad zemí. Zatím máme rekord 2,4 kilometru nad zemí, kdy tito ptáci vystoupají nahoru a pak plachtí a pod určitým úhlem se posouvají na polštáři teplého vzduchu. Zatímco na začátku jsou ve výšce 2,4 kilometru, tak konec cesty zdolávají ve výšce 10 metrů nad vodní hladinou, a tam už to musí oddřít křídly,“ vysvětlil Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Kam Eda s Mírou můžou doletět? Třeba do západní, nebo jižní Afriky. „Tam létali například čápi z Plané, Boru, Tachova a z téhle oblasti, což nám svědčí o tom, že v této západní části jsou poctiví čápi, kteří létají opravdu velkou dálku. Zato čím je to blíž k Plzni, Rokycansku a severnímu Plzeňsku tak tam jsou větší lenoši, kteří zůstávají třeba ve Španělsku a živí se tam na skládkách. Ti nám v tom ale dělají nepořádek, protože přilétají i o měsíc dřív a odlétnou o měsíc později,“ popsal Karel Makoň.

Protože se obvykle domů vrací dospělí ptáci, je podle Karla Makoně hodně pravděpodobné, že se Eda s Mírou domů vrátí až ve třech letech.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio