Část budovy na Rokycanské třídě v Plzni vznikla bez povolení. Teď se jedná o jejím dalším osudu

1. červenec 2013

Budoucnost kontroverzní stavby na plzeňské Rokycanské třídě je stále nejasná. Bílošedá sedmipatrová budova naproti hobbymarketu patří svou výškou mezi dominanty čtvrti Doubravka. Horní tři patra ale vyrostla načerno bez stavebního povolení.

Podle dokumentace žádala firma Karimex před 21 lety o stavbu dočasného přístřešku pro uskladnění nových vozů. Dnes má stavba na Rokycanské třídě sedm pater a stále neslouží svému účelu.

„Je vidět, že to lidé rozkrádají, protože už jsou vytlučená okna. Je to škoda, že to leží takhle ladem,“ kroutí hlavou jedna z obyvatelek Doubravky Irena Kletečková.

I když je dům nezkolaudovaný, jako obchodně-administrativní centrum s kancelářemi na prodej ho zájemcům na svých stránkách nabízí firma Retruck. Jejím jednatelem je Miloš Houser a jedinou společnicí Jaroslava Houserová.

Kvůli nelegálně postaveným poschodím zahájil před lety stavební úřad řízení o odstranění černé stavby. „Investor požádal o dodatečné povolení,“ upozorňuje Jiří Balihar ze stavebně správního odboru magistrátu, který má působnost stavebního úřadu.

Balihar připomíná, že řízení s investorem bylo několik let přerušeno, letos ale znovu pokračuje. „Před 31. květnem nám dodal doplněnou upravenou dokumentaci,“ dodává.

Část budovy stojí na městských pozemcích. „Stavebník ještě musí doplnit další podstatné náležitosti a jednou z náležitostí je mít smluvní vztah s městem coby vlastníkem pozemku pod touto budovou. Je tedy nyní na stavebníkovi, aby požádal město. A město aby se vyjádřilo, zda stavebníkovi umožní nájem a následný prodej tohoto pozemku, nebo jestli dál bude trvat vůle rady města potažmo zastupitelstva z roku 2009, kdy jsme dali výpověď z těchto pozemků,“ vysvětluje technický náměstek plzeňského primátora Petr Rund z ODS.

Vyloučená není ani demolice sporných pater

Na vyjasnění vztahu k pozemkům dává stavební úřad investorovi čas zhruba do konce léta. Podle Jiřího Balihara ze stavebního odboru není vyloučené ani to, že načerno postavená patra čeká demolice.

„Je to jedna z variant. Určitě pořád je ve hře jak možnost dodatečného povolení, tak možnost nařízení bourání,“ potvrzuje.

Demolici připouští i primátorův náměstek Petr Rund z ODS: „Pokud se zastupitelé rozhodnou, že neumožní nájem a budoucí prodej tohoto pozemku, je zcela jasné, že zastupitelé trvají na tom, aby došlo k demolici části nepovolené stavby.“

Jednotní jsou v celé kauze politici čtvrtého městského obvodu Doubravka. „My si myslíme, že město by nemělo přistoupit na to, aby poskytlo své pozemky ke kolaudaci, a v okamžiku, kdy není kolaudace, tak z toho asi automaticky vyplývá odstranění stavby,“ říká starosta Michal Chalupný z ČSSD.

Vyjádření podnikatele Miloše Housera a firmy, která s proskleným domem na břehu Úslavy v současné době disponuje, se Českému rozhlasu získat nepodařilo.

autor: lum
Spustit audio