Část vozíčkářů si v Plzni stěžuje na špatný přístup k úřadu práce

5. leden 2012

Někteří plzeňští vozíčkáři si stěžují na špatný přístup k úřadu práce, kde si musejí nově podávat žádosti o příspěvek na mobilitu. Někteří mají problém vejít se s vozíkem do výtahu, vadí jim úzké dveře a kvůli problémům se sjezdy u chodníků musejí jet kus cesty k úřadu po silnici mezi auty. Úřad situaci vyhodnocuje a bude se jí zabývat.

Výzvu Národní rady osob se zdravotním postižením, aby lidé s handicapem šli ve středu do úřadů práce, podali tam své žádosti a v jeden den tak protestovali proti změně vyplácení dávek, vyslyšelo v Plzni několik lidí. Žádná akce se ale hromadně neorganizovala.

Na plzeňský úřad přijelo asi pět lidí z klubu Vozíčkáři Plzeňska. Chtěli vyzvednout formuláře i pro další členy klubu. A jejich předsedkyně Eva Fikrlová se netajila kritikou. Úřad práce podle ní není na vozíčkáře připraven. Do výtahu se s vozíkem vůbec nevešla, agenda pro lidi se zdravotní postižením je přitom umístěna v prvním patře.

Podle Magdaleny Čadové z plzeňského Úřadu práce byla budova před lety stavěna pro potřeby uchazečů o práci, je bezbariérová a odpovídá normám. Přízemní kanceláře mají dispozici vhodnou pro zájemce o práci. Pro nové agendy úřad vyčlenil dostatečně prostorné kanceláře v patře.

Situaci ale bude úřad sledovat a nevylučuje, že bude nutné provést změny. Pokud by byly problémy, budou kanceláře pro vozíčkáře v přízemí. V budoucnu se počítá také se stavebními úpravami, které přístup vozíčkářům na úřad práce usnadní. Handicapovaní by také měli mít k dispozici více parkovacích míst.

autor: lum
Spustit audio