Čečkovice – malý poklidný ráj ve slepé ulici nedaleko lesů a rybníků

15. květen 2021 09:30, aktualizováno

Malá vesnička na Tachovsku neskrývá žádné památky ani turistické atrakce. Během let se odtamtud dokonce dvě třetiny obyvatel odstěhovaly. Dnes je tam ale podle místních úžasný klid v přírodě.

Čečkovicemi nás provedl Jaroslav Hofmann

Při příjezdu do obce Čečkovice, ležící nedaleko Boru u Tachova, vjíždějí řidiči do slepé ulice. Objet lze náves dokola. Uprostřed obce však nestojí žádný kostelík ani kaplička. „Kdysi dávno se strhla kaplička s požární zbrojnicí. Ta stála v místech, kde máme dnes hřiště,“ vysvětlil jeden z místních obyvatel Jaroslav Hofmann.

Dnes žije v obci přibližně 65 obyvatel ve 30 domcích. „Před sto lety tady žilo 236 obyvatel a bylo zde 37 domků,“ dodal Jaroslav Hofmann. Zajímavostí je, že v roce 1973 se na statku v obci natáčel film Tři chlapi na cestách. Na výlet se dnes návštěvníci mohou vydat k dlouhému Liščímu rybníku, do místních lesů nebo do Boru k zámku.

Vesnička je poměrně stará. První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1115. V roce 1177 byly Čečkovice přiřazeny ke kladrubskému klášteru. Od roku 1487 spadají Čečkovice pod město Bor. V České republice se nachází ještě jedna obec, která nese totožný název Čečkovice. Leží u Havlíčkova Brodu.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.