Čekání na Ježíška uteče jako nic při tvoření zasněžených nebo třpytivých papírových ozdob

24. prosinec 2020

Rozzářené dětské oči, vzpomínky na společné Vánoce doma, radost z vlastní tvořivosti. S tím vším může být spojeno vyrábění vánočních dekorací podle návodu lektorky výtvarných technik Veroniky Kockové.

Moje děti vydrží nad tvořením sedět hodiny. A když jim dám zajímavý materiál, vydrží sedět ještě déle. Ozdoby a zápichy z papíru zvládnou udělat i ty menší od čtyř let. Mého čtyřletého syna to bavilo. Vánoční papírové stromečky jsme si zasněžili třpytkami, dali je za kuchyňské okno a odráží světlo jdoucí jak zvenku, tak z kuchyně,“ říká s úsměvem Veronika Kocková.

Materiál a pomůcky:

čtvrtka (příp. jiný tvrdý karton)

anilinové vodovky (nebo voskovky, pastelky)

štětec

kelímek s vodou

třpytky nebo mouka (hrubá, krupice) na zasněžení

nůžky

bílé tekuté lepidlo

na závěsnou ozdobu provázek

děrovačka

na zvoneček rolnička (nebo korálek)

na zápich špejle

Postup:

Celou plochu čtvrtky nabarvíme, nejlépe ve tmavých odstínech, na kterých vynikne zasněžení. Pokud jsme barvili vodovkami, necháme zaschnout. Pro urychlení můžeme vyfénovat. Na zadní stranu čtvrtky dvakrát obkreslíme předem připravenou šablonu (stromeček, zvoneček atd.; šablona pro závěsnou ozdobu musí mít nahoře prostor pro očko). Vystřihneme. U budoucí závěsné ozdoby přiložíme oba vystřižené tvary bílou stranou k sobě a děrovačkou vyrazíme očko na zavěšení.

Jestliže vyrábíme závěsný zvoneček:

Na delší provázek navlečeme rolničku (nebo korálek) a uprostřed provázku zajistíme uzlíkem. Provázek provlékneme očkem na jednom z vystřižených zvonečků a rolničku posuneme co nejblíž ke spodní části zvonečku. Vezmeme si druhý zvoneček, jeho očkem provlékneme druhou část provázku. Oba zvonečky slepíme k sobě s provázkem uvnitř mezi nimi, ve spodní části je rolnička jako srdíčko zvonečku, nahoře provázek k zavěšení.

Jestliže chceme udělat zápich:

Mezi dva stejné vystřižené tvary, např. stromečky, vložíme špejli a slepíme je, opět bílými stranami k sobě. Necháme zaschnout.

Dozdobíme tak, že tekutým lepidlem na ozdobu nebo zápich kreslíme proužky, tečky, kolečka apod. Lepidla by měla být vyšší vrstva. Celou plochu zasypeme moukou nebo třpytkami, po chvíli je sesypeme. Takto dozdobíme z obou stran. Necháme doschnout, ozdobu zavěšenou, zápich ve váze.

Spustit audio