Čekání na Štědrý den si můžete zpestřit. Vánoční prohlídky i živý betlém nabídne Hradozámecký advent

29. listopad 2017

Řada hradů a zámků v Plzeňském kraji chystá jako každý rok vánočně laděné akce. Národní památkový ústav nazval letošní program Hradozámecký advent 2017 a odstartuje už 2. prosince.

První akcí bude mikulášská nadílka na hradě Rabí. 2. prosince si tu děti pohrají a zasoutěží v několika andělských zastaveních a u nebeské brány pak můžou pošeptat do ucha svatému Mikuláši svá tajná vánoční přání. Připravené bude i začouzené peklíčko v hradním sklepení. Rodiče si můžou pro své děti přinést vlastní mikulášskou nadílku a andělé ji pak předají dětem. 9. prosince jsou pak na hradě připravené podvečerní prohlídky, během kterých se návštěvníci dozvědí, jak dobu adventu a Vánoc trávili naši předci.

Klášter Kladruby ovládne v předvánoční době hudba. 15. prosince v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie můžete zavítat na Vánoční koncert a 17. prosince tam vystoupí soubor staré hudby Cavalla a pěvecký sbor Cantus Stříbro s méně známými adventními a vánočními písněmi a skladbami z barokních kancionálů. Na Štědrý den je pak možné přijít si se svíčkou do klášterního kostela pro Betlémské světlo a na svátek svatého Štěpána bude na nádvoří živý betlém.

Na zámku Kozel dostane návštěvníky do sváteční nálady vánoční koncert, který se koná 10. prosince. Houslistu Václava Hudečka a jazzového multiinstrumentalistu Jiřího Stivína doprovodí na klavír Lukáš Klánský.

Advent oslaví i hrady a zámky na Klatovsku

Do Hradozámeckého adventu se zapojí také zámek Červené Poříčí. Bude se tam rozdávat Betlémské světlo v zámecké kapli Nejsvětějšího Srdce Páně a to 23. prosince. Dalším místem s vánoční atmosférou je hrad Švihov, který bude otevřený od 27. do 30. prosince. Návštěvníkům nabídne upravený prohlídkový okruh Hrad a výstavu pohlednic, která zachycuje různé proměny hradu a městečka za posledních více než sto let.

Tradiční akce si připravili také na zámku v Horšovském Týně. Během druhého adventního víkendu, tedy 16. a 17. prosince, se můžete těšit na Adventní koncert žáků a absolventů ZUŠ Horšovský Týn, kdy v Erbovním sále zámku zazní známé koledy a vánoční skladby. A na neděli jsou připravené vánoční trhy a živý betlém na náměstí před zámkem.

Na Štědrý den se bude v kostele Všech svatých v Horšově rozdávat Betlémské světlo. Tradiční vánoční prohlídky slavnostně nazdobenými interiéry zámku se pak konají od 26. do 31. prosince. Návštěvníci se během nich dozvědí více o historii vánočních stromků a betlémů v Evropě i v Českých zemích. Novinkou letošního roku bude vánočně nazdobená kuchyně, provoněná cukrovím, vánočkami a živou vánoční výzdobou.

autoři: kos , jik
Spustit audio