Celkovou slabost a dýchavičnost po prodělání covidu-19 pomohou zmírnit i bylinky

12. srpen 2021

Pacientům, kterým po covidu-19 přetrvávají potíže s dýcháním, doporučuje fytoterapeutka Monika Šedivcová bylinné čaje na posílení plic.

Někteří lidé se po onemocnění covidem-19 dlouhodobě potýkají s únavou, popisují, že ujdou sotva pár desítek metrů a nemohou popadnout dech. Bylinkářka Monika Šedivcová má dobrou zkušenost hned s několika prostředky přírodní medicíny, které tyto problémy pomáhají zmírnit a časem i odstranit.

„Klasický čaj na posílení plic obsahuje yzop, diviznu, jablečník, truskavec, třezalku, puškvorec a mydlici. K němu je možné užívat sirup Italka připravený podle staré receptury léčitelky Boženy Kamenické (1898 – 1996). Také její čaj Italka je velmi vhodný, namíchají vám ho v téměř každé bylinné lékárně v Plzeňském kraji,“ ujišťuje fytoterapeutka.

Posilujte obranyschopnost organismu

Jako další prostředek na doléčení covidu-19 se jí osvědčila růže skalní (Cistus incanus): „Je buď ve formě tinktury, nebo tablet. Účinkuje především u infekčních onemocnění způsobených viry, u zánětů horních cest dýchacích, působí i proti plísním a chlamydiím v plicích. Dáváme ji také lidem se sníženou obranyschopností organismu. Užívá se dlouhodobě, tabletky alespoň 2 až 3 měsíce.“

Dále bylinkářka Monika Šedivcová připomíná čaj na posílení imunity od botanika Romana Pavely, určený lidem po prodělání covidu-19: „Tento čaj se skládá z bylinek kozinec, maralí kořen a bazalka posvátná. Přidala bych k němu ještě dračí krev, což je pryskyřice ze stromu Croton lechleri. Není chutná, ale dobře působí mj. při problémech s viry a virovými onemocněními.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.