Celníci objevili ve dvou firmách na Plzeňsku téměř dvě stovky nelegálně pracujících cizinců

19. duben 2018

Celní úřad pro Plzeňský kraj objevil při kontrolách dvou firem, ve kterých pracuje hodně cizinců, 191 zahraničních pracovníků, u nichž nebyly splněny povinnosti podle zákona o zaměstnanosti. Jejich zaměstnavatelé, převážně pracovní agentury, o těchto lidech neinformovali úřad práce.

Ve výrobním podniku v průmyslové zóně u Nýřan na Plzeňsku zjistila celní správa 154 pracujících cizinců ze států EU, ve druhé firmě na Tachovsku 37 zahraničních zaměstnanců, u nichž agentury nesplnily informační povinnost. „Zjištěná porušení zákona předáme Oblastnímu inspektorátu práce v Plzni ke správnímu řízení, v němž může být zaměstnavatelům uložena pokuta až 100.000 korun," uvedla mluvčí úřadu Jitka Blahutová.

Na kontrolách, které se konaly od 9. do 13. dubna jako součást celostátní akce Factory 2018, spolupracovala s celníky cizinecká policie, která prověřovala osobní doklady a pobyt cizinců.

Celní úřad pro Plzeňský kraj provedl loni ve srovnání s ostatními kraji nejvyšší počet kontrol nelegální zaměstnanosti a zaznamenal nejvíce nelegálně pracujících osob.

Z 88 kontrol jich bylo 58 s pozitivním výsledkem

Bylo zjištěno 143 cizinců bez platného povolení k zaměstnání a 190 občanů EU, u nichž zaměstnavatel nesplnil informační povinnost vůči úřadu práce. Celní správa v ČR loni zjistila porušení zákona o zaměstnanosti u 1 480 lidí, z toho 333 jich bylo právě v Plzeňském kraji.

V regionu pracuje podle celníků velké množství občanů ze zemí EU i mimo ni. V posledních letech se tam stále rozrůstají velké průmyslové zóny. „Firmy, které v nich sídlí, se potýkají s nedostatkem pracovních sil a v podstatě už se neobejdou bez agenturních pracovníků, což jsou většinou cizinci a občané států EU," uvedla mluvčí. Nejvíce kontrol v regionu bylo zaměřeno na zpracovatelský průmysl.

Podle úřadu práce bylo v březnu v Plzeňském kraji 38.500 zaměstnaných cizinců ze zemí EU, meziročně o 6000 více. Cizinců ze třetích zemí, kteří získali od úřadu práce povolení k práci, je v kraji 2700, meziročně je to 15násobek. Většinou jde o krátkodobá pracovní povolení do tří měsíců. Klasická pracovní povolení vydává ministerstvo jako zaměstnanecké karty, které slouží zároveň jako povolení k pobytu.

Celní správa kontroluje nelegální zaměstnanost cizinců od října 2004.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio