Centrum Clementas hledá pozitiva epidemie, eviduje návštěvy a chystá se na třetí dávku

21. září 2021 20:26, aktualizováno

Kvůli pandemii koronaviru se 21. září 2020 uzavřely pro návštěvy domovy pro seniory. Je to tedy právě rok, doba vhodná pro bilancování. Obyvatelé těchto zařízení i jejich blízcí za sebou mají velmi náročné období, během kterého se objevila i pozitiva.

Uplynulý rok hodnotí například i v domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku. „U nás jsme udělali určitě velké pokroky, a to zejména v používání moderních technologií, IT technik a v online komunikaci. Musím říct, že to, co dříve trvalo týdny, šlo najednou přes noc. Díky velké medializaci došlo ke zvýšení povědomí veřejnosti o našem oboru jako o smysluplném zaměstnání. Najednou k nám přišli i odborníci z jiných oborů, například z gastro oboru nebo specialisté IT,“ zhodnotila ředitelka domova Clementas Renata Prokešová.

Zákazy návštěv v domovech pro seniory v souvislosti s koronavirovou pandemií samozřejmě nejvíce ovlivnily život klientů těchto zařízení a jejich blízkých. „Klientům domova nejvíce chyběly návštěvy a to, že se nemohli vidět se svými rodinami. My jsme se snažili ji čas zpestřit různými aktivitami, a myslím, že nebyli v zásadě ovlivněni negativními informacemi,“ doplnila Renata Prokešová.

Covidová doba zvýšila prestiž zaměstnanců v sociálních službách

Větší zájem o pracovní pozice zaznamenali také v Centru pro seniory Clementas. „Dříve bylo velmi těžké sehnat zaměstnance a teď, byť je nezaměstnanost malá, zájemce máme. Když zveřejníme inzerát, reakce na něj přijdou obratem. A musím říct, že se hlásí i kvalifikovanější zájemci,“ uvedla ředitelka.

Centrum Clementas aktuálně neomezuje frekvenci návštěv. Určitá bezpečnostní opatření, ale dodržovat musí. „Vedeme si evidenci návštěv, kterou máme online na webových stránkách. Návštěvy neomezujeme, protože jsme rádi, že chodí. Jinak ale platí obecná pravidla, jaká platí kdekoliv jinde, kde se člověk pohybuje ve společnosti lidí,“ dodala ředitelka Renata Prokešová.

Tak jako ostatní domovy pro seniory, tak i Clementas v Janovicích nad Úhlavou, se připravuje na očkování proti covidu třetí dávkou. „Zájem o očkování je velký. V současné době ho poptává asi devadesát procent klientů a šedesát procent zaměstnanců,“ uzavřela Renata Prokešová.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio