Centrum Starého Plzence bude mít úplně novou podobu

16. březen 2021 19:50, aktualizováno

Díky vítěznému architektonickému návrhu se v následujících letech promění centrum Starého Plzence. Vzniknout by měl například radniční špalíček s galerií, nové obchody, parkové úpravy a počítá se i s rozšířením Smetanovy ulice.

Součástí architektonicko-urbanistické soutěže na dostavbu centra města Starého Plzence byly tři bloky – blok nad radnicí, severní a jižní část Smetanovy ulice. Do soutěže bylo doručeno 11 návrhů. Vítězný návrh jasně definuje centrum města formou radničního špalíčku, rozšiřuje prostor stávajícího náměstí o klidovou zónu a například počítá s parkovými úpravami v severní části Smetanovy ulice.

Aby se návrh stal skutečností, čeká město ještě mnoho kroků. „Na základě vítězného návrhu bude zpracována územní studie. Z územní studie budou vycházet konkrétní projekty na jednotlivé objekty,“ sdělila starostka města Vlasta Doláková za STAN.

Předpokládá se, že některé části budou realizovány ze soukromých investic, například bloky obchodní a bytové, na rozdíl od toho veřejné objekty a parkové úpravy by byly realizované z veřejných prostředků.

„V letošním roce bychom chtěli zrekonstruovat Třebízského náměstí a dobudovat další část cyklostezky ze Starého Plzence do Sedlce. Připravujeme přístavbu základní školy a výstavbu sportovní haly, pokračujeme v opravách hradu Radyně,“ vyjmenovala Vlasta Doláková.

Rekonstrukcí prochází i hrad Radyně

Na hradu Radyně byly při 3D skenování nalezeny mikro trhliny, které způsobují odpadávání zdiva z vnějšího pláště. Oprava je finančně velice náročná, a proto byla rozdělena do pěti etap. V letošním roce se realizuje již třetí etapa oprav pláště hradu Radyně, a to na severní stěně. Celý plášť by měl být opraven do roku 2024.

autoři: Veronika Krátká , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio