Centrum TOTEM hledá dobrovolníky. Mohou pracovat s dětmi či seniory, nebo pomoci v ubytovně pro uprchlíky

2. prosinec 2022 16:00, aktualizováno

Speciální adventní kalendář otevírá na svém webu regionální dobrovolnické centrum TOTEM v Plzni. Místo cukrovinek najdeme v jednotlivých políčkách konkrétní příležitosti pro zájemce o dobrovolnickou činnost.

Adventní kalendář Totemu

Zájemci se mohou TOTEMu ozvat, stát se dobrovolníkem na zkoušku a zapojit se třeba do příprav aktivit pro děti nebo seniory. Do konce adventu mohou také pomáhat s budováním společných prostor na ubytovně pro ukrajinské uprchlíky v Čechově ulici v Plzni.

TOTEM pomáhá potřebným na této ubytovně už od dubna, teď chce její prostředí zvelebit. V budově, kde aktuálně žije kolem 160 uprchlíků, především dětí s maminkami a babičkami, si momentálně řemeslníci různých dovedností takzvaně podávají dveře. Malíři, zedníci, instalatéři i elektrikáři dávají hlavy dohromady a vymýšlejí, jak celý prostor zkrášlit.

„Na zimní měsíce jsme potřebovali vytvořit přívětivé prostředí uvnitř domu. V jedné části patra jsme vybourali příčky a budujeme zde velkou klubovnu, kde bude možné si zacvičit a děti si zde budou moct hrát. Na druhé straně podlaží pak tvoříme zázemí s kuchyní, jídelnou a pracovním prostorem,“ popisuje ředitelka dobrovolnického centra Vlasta Faiferlíková.

Zapojit se může kdokoliv

Pomoc s úpravou ubytovny už nabídly některé organizace – jako třeba Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55, nebo družstvo mladších dorostenců Talent Plzeň. Do práce se dají také samotní ubytovaní uprchlíci. Zapojit se nicméně může kdokoliv, kdo bude mít chuť. Stačí kontaktovat přímo ředitelku Vlastu Faiferlíkovou, která veškeré nabídky pomoci zprostředkuje. Více informací k dobrovolnické činnosti v rámci centra najdete na webu.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio