Cenu Josefa Hlávky pro rok 2004 převzali autoři tří vědeckých publikací

21. červen 2005

Autoři tří vědeckých publikací převzali (20.6.) v Lužanech na Plzeňsku Cenu Josefa Hlávky pro rok 2004 za původní knižní práci. V oblasti společenských věd bylo oceněno dílo Petra Svobodného a Ludmily Hlaváčkové Dějiny lékařství v českých zemích. V oblasti věd o živé přírodě byla vybrána jako nejlepší kniha Františka Moravce Metazoan parasites of salmonid fishes of Evrope. Za práci Klinická imunologie získali cenu v oblasti lékařských věd Jan Krejsek a Otakar Kopecký.

Odborné knihy ocenila nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových a Nadace Český literární fond. Kniha Svobodného a Hlaváčkové zeširoka popisuje dějiny medicíny na území dnešního Česka. Odborníci i laici v ní mohou najít pasáže o tom, jakými nemocemi trpěli jejich předci, jak je léčili a bojovali s nimi. Kniha čtenáře rovněž seznamuje s organizací zdravotní péče, vývojem medicíny jako vědy, s profesionalizací a specializací léčitelů, lékařů a zdravotníků i se vznikem a rozvojem medicínských institucí a disciplín.

Logo

Moravcova publikace se zabývá všemi skupinami mnohobuněčných parazitů ohrožujících lososovité ryby. Nabízí jejich klasifikaci, přehled o biologii a ekologii, obsahuje charakteristiky skupin, popisy a vyobrazení všech druhů. Klíče umožňují určení celkem 156 druhů parazitů na území Evropy.

Poslední z oceněných publikací shrnuje poznatky základní a klinické imunologie. Autoři vycházeli z nejnovějších objevů genetiky, molekulové a buněčné biologie.

Logo

Význačný architekt Josef Hlávka (1831 až 1908) věnoval veškerý svůj majetek nadaci pro podporu české vědy a umění. Nadace je nejstarší v Česku. Zasloužil se o založení České akademie věd, umění a slovesnosti a založil Národohospodářský ústav. Velký majetek odkázal Hlávka prostřednictvím Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových na dobročinné účely.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio