Ceny českých brambor by se letos zvyšovat neměly

5. říjen 2017

Brambor z českých polí bude letos méně. Podle Českého bramborářského svazu by měla být úroda zhruba sedmnáct procent nižší než loni. Ceny v obchodech by to ale moc ovlivnit nemělo.

Přesná cena brambor zatím není jasná, ale pravděpodobně by měla být vyšší než loni. Při prodeji ve velkém se teď farmářská cena za kilogram pohybuje od tří padesáti do čtyř korun, po sklizni a uskladnění se může zvýšit maximálně o korunu až dvě.

Konečnou cenu v obchodech pak ovlivní kromě samotných prodejců i dovoz. Zahraniční brambory ale nedosahují zdaleka takové kvality jako ty české, už jen kvůli dlouhé cestě, kterou musí absolvovat.

Letos se v Česku urodilo přibližně 600 tisíc tun brambor. Konzumních je z toho 400 tisíc tun a zbytek je určený na výrobu škrobu a na sadbu. Kvůli suchu a tropickým dnům je letošní úroda až o 17 procent nižší než loni. Podle Českého bramborářského svazu je ale brambor dost a na pultech určitě budou až do jara.

V Plzeňském kraji se konzumní brambory ve velkém nepěstují

V menší míře je mají jen farmáři, kteří je většinou i sami prodávají. Ostatní brambory na polích v regionu jsou určené na škrob nebo na podobné průmyslové zpracování.

Letošní kvalita brambor by měla být dobrá a Český bramborářský svaz zdůrazňuje, že české brambory jsou nejen pěkné na pohled, ale mají výbornou i vnitřní kvalitu.

Aby brambory vydržely pěkné až do jara, musí se uskladnit ve tmě, při zhruba pěti stupních Celsia a 94 procentní vlhkosti. Pokud lidé podobné sklepy nemají, je lepší uskladnění ponechat na odbornících v bramborárnách a nakupovat brambory jen k okamžité spotřebě.

autoři: kos , jik
Spustit audio