Ceny pohřbů rostou kvůli energiím a inflaci. Lidé volí levnější varianty

7. červenec 2022 12:00, aktualizováno

Zdražování zasáhlo i pohřebnictví. To se podepisuje na cenách smutečních obřadů a pohřbů. Správa hřbitovů a krematoria v Plzni od července zdražila poplatky za některé služby.

Zdražuje se veškeré příslušenství k pohřbení. Jak rakve, urny, květiny, vybavení do rakví, tak energie. Letos se zdražilo vše zhruba o 30 až 40 %. Pro některé lidi je zdražení v této oblasti velkou zátěží.

Od července zdražily i poplatky na plzeňských hřbitovech, kromě pronájmu za hrobové místo. „V průměru zdražujeme všechny naše služby a to o 15 %. Například pohřeb s obřadem je na 17 tisících a bude se pohybovat kolem 20 tisíc,“ potvrdila ředitelka Správy hřbitovů a krematoria v Plzni Kateřina Šneberková. Zdraží se také kremace, která bude stát okolo 2 400 Kč.

Ceny pohřbu rostou kvůli navyšování cen energií i všech dalších vstupů. Jen pohonné hmoty se za rok zvedly o 60 % a s tím se zdražuje naprosto vše. Od roku 2023 se zdraží také kremace, kvůli rostoucím cenám plynu a elektřiny. Letos to lidé ještě nepocítí.

Lidé často volí pohřbívání ke kořenům stromů

Pozůstalí se snaží volit levnější varianty pohřbívání. Populární je nyní pohřbívání ke kořenům stromů, které Správa hřbitovů a krematoria města Plzně zavedla loni v říjnu. „Náklady jsou nižší, protože nevytváříte hrobové místo, nepotřebujete žádný kámen, ani opravovat hrob. Máte jen jamku u stromu,“ vysvětlila Kateřina Šneberková. Podle ní trend k přírodnímu pohřbívání stále narůstá.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio