Černošín u Stříbra opravuje barokní kostel svatého Jiří

25. říjen 2018 10:15

Do svého majetku ho město získalo teprve před dvěma roky, první etapa rekonstrukce skončí v závěru letošního roku.

Barokní kostel svatého Jiří v Černošíně na Tachovsku patří mezi nejvýznamnější stavby města. Její současná podoba pochází ze 17. století. Město získalo církevní areál do svého vlastnictví v roce 2016 a prakticky ihned začalo s opravami, například omítek anebo částí interiéru. Barevnost a skladbu vrchního nátěru v prostoru sakristie, presbytáře a pod kruchtou musel odsouhlasit Národní památkový ústav. Jde o odstíny hnědé, růžové a bílé barvy.

„Teď jsme ve fázi, kdy byla dokončena první etapa restaurátorských prací na omítkách. Kostel je památkově chráněn, takže veškeré práce, které v kostele probíhají, jsou pod dohledem památkářů,“ uvedl starosta Miroslav Plincelner s tím, že v další fázi, která proběhne v průběhu příštího roku, přijde na řadu elektroinstalace.

Kostel město získalo darem od církve. „To, že jsme se stali vlastníky tohoto monumentálního svatostánku a dominanty obce, nás zavazuje k tomu, že nemůžeme dopustit jeho postupnou devastaci. Neprodleně tak byly zahájeny práce jak na ohradní zdi kostela, restaurování vstupního portálu, a také vrcholové ozdobě na kostele, která se začala hroutit. Museli jsme ji demontovat, nechat restaurovat a znova ji osadit zpět,“ popsal Miroslav Plincelner.

Do kostela se už vrátil původní kříž, letos se sem vrátí i vánoční koncerty

Na severní stranu vnější zdi kostela se také vrátil zhruba tří metrový kříž, který tam podle starosty Plincelnera původně vždy býval. V 90. letech byl z neznámého důvodu odklizen, a zpět se vrátil až při současné rekonstrukci.

Do kostela by se měly vrátit i vánoční koncerty. „Původně jsme si mysleli, že do Vánoc nestihneme kostel dát do podoby, abychom ho mohli odprezentovat občanům, ale kostel se uklidí, a předpokládáme, že vánoční koncert proběhne v tradičním duchu, jako tomu bylo v letech minulých,“ doplnil starosta Černošína Miroslav Plincelner.

Za první etapu oprav kostela svatého Jiří, tedy práce na omítkách, město zaplatilo 850 tisíc korun.

autoři: Martina Sihelská , jik
Spustit audio