Červená brána v Horažďovicích projde rekonstrukcí

12. leden 2022 09:40, aktualizováno

Obnova památek patří k prioritám Horažďovic na Klatovsku, které se mohou pochlubit titulem Historické město roku 2020 v Plzeňském kraji. V obnově památkových objektů budou Horažďovice pokračovat i v letošním roce a v plánu je i celá řada dalších stavebních prací.

Opravovat se bude například Červená brána. „Součástí obnovy bude střecha, která je v havarijním stavu. Potom krov pod ní a uvidíme, jestli budou opravy jen lokální nebo budou většího rozsahu. Dále to co bude nejvíce vidět, a to fasáda a součástí bude i restaurování ozdobných prvků jako jsou sochy a znak. Myslím, že věž bude pak nádherná a budeme se těšit na všechny, kteří se přijedou podívat na to, jak vypadá,“ řekl starosta Horažďovic Michael Forman.

V Horažďovicích se loni otevřel opravený průtah městem. Letos přijde na řadu Palackého ulice, která sloužila jako objízdná trasa právě při uzavření Strakonické ulice. „V současné době přijde na řadu oprava povrchu vozovky. Akci provádí ŘSD a my se k tomu musíme připojovat, protože musíme opravovat dlažbu, parkovací plochy, budou se přizvedávat kanály a vše spojené s tím, aby byla ta vozovka správně usazená. Část prací, které se týkají nás, vyjde na zhruba 3,5 milionu korun,“ uvedl Michael Forman.

Oprava sídliště, sportoviště u školy i kotelna zámku

Pracovat se bude i na sídlišti Šumavská, kde v minulých letech proběhly první dvě etapy stavebních úprav. „Teď se připravuje závěrečná, třetí a čtvrtá etapa, jenž se udělají současně. Jedná se o severní část sídliště, která bude napojena i na opravenou Palackého ulici. Dělat se bude kompletní infrastruktura, nová parkovací místa, chodníky i nová zeleň. Je to prostě kompletní revitalizace poslední části toho sídliště,“ doplnil starosta.

Město Horažďovice také připravujete částečnou obnovu sportoviště u základní školy Blatenská. Tam by mělo vzniknout multifunkční hřiště a běžecký ovál. Rekonstruovat se bude také kotelna v zámku, jenž je v havarijním stavu. Tato oprava se dotkne provozu knihovny, která v zámku sídlí a jež se na rok bude muset přestěhovat do provizorních prostor v kině. Další akcí města je pak třeba vybudování infrastruktury pro rodinné domky v oblasti Lorety. Ta by měla být dokončena letos v létě.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio