Červená lávka ve Stříbře se zavírá. Lidé bydlící za řekou budou mít starosti

23. březen 2020 06:20

Ve Stříbře se uzavřela Červená lávku pro pěší. Je přitom velmi důležitá, protože umožňuje kratší cestu z centra města k několika obydlím za řekou. Tamní obyvatelé teď neví, kam vozit popelnice a jak vybírat schránky. Dva týdny by měli vozit popelnice kilometr daleko lesní cestou až k první asfaltce.

Červená lávka ve Stříbře je uzavřená už podruhé. Několik dní byla neprůchodná také v loňském roce. „Probíhala první fáze rekonstrukce. To znamená statické zajištění, zesílení nosné konstrukce a podobně,“ vysvětlil starosta města Martin Záhoř. „Nyní budou probíhat další práce, například se obnoví stávající zábradlí. Musíme zajistit především bezpečnost našich občanů,“ dodal. Lávka bude zavřená do 5. dubna 2020.

Stříbro začne s druhou etapou opravy Červené lávky přes řeku Mži. Problémy to přinese několika rodinám za lávkou, které mají poštovní schránky a odvoz popelnic právě před lávkou. Cesta jen k poštovní schránce se najednou prodlouží o téměř dva kilometry

Popelnice, pošta, cesta do práce a domů. Všechno bude složitější

„Dělám noční směny do sedmi hodin ráno. Pracuji až na konci města a přemýšlím, kudy budu chodit. Budu muset obcházet půlku Stříbra, protože jinak se domů nedostanu,“ řekla Marie Klepsová, obyvatelka Stříbra, bydlící na samotě za Červenou lávkou. Cesta se jí prodlouží o dva kilometry. Navíc musí lidé, bydlící za řekou vyřešit i svoz odpadu nebo třeba prosté vybírání poštovní schránky. K obojímu totiž lávku potřebují.

„V rámci svozu odpadu dojde k určitému omezení u několika občanů. Budou mít i složitější přístup do města. Ale je zde i komunikace z druhé strany a občané si musí zařídit vyvážení odpadu z tohoto směru. Pokud s tím budou mít nějaký problém, město je připraveno jim pomoci,“ slíbil starosta města Stříbro Martin Záhoř.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio