Červenec – čas toulek, ochutnávání přírody a studených polévek

6. červenec 2021

K ochutnávání jedlých rostlin na letních procházkách a výletech láká autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Nechte se stejně jako před časem ona překvapit bohatostí toho, co nám příroda nabízí.

„Leckde na lukách se ještě najdou zvonečky a hvozdíky. Můžeme ochutnat poupata lipového květu, jen tak ze stromu. Někde by mohly být i kopretiny. A kvetou vlčí máky, které jsou považované za jedovaté, ale jejich červené okvětní plátky jsou jedlé a dobré, příjemně nasládlé,“ pobízí ke konzumaci planě rostoucích květin Jana Vlková.

Pro horké letní dny autorka květinových kuchařek doporučuje studenou polévku: „Leckterá kuchyně má svoje typické studené polévky, možná znáte bulharský tarator, španělské gazpacho nebo polský chlodnik. Já mám ráda Francii a zamilovala jsem si francouzskou polévku vichyssoise, pojmenovanou podle lázeňského města Vichy.“

Vichyssoise – studená francouzská polévka

Ingredience
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 20 g másla
  • 50 g cibule (není nutná)
  • 200 g pórku
  • 400 g brambor
  • 250 ml šlehačky
  • květy nebo snítky pažitky čínské, příp. jiného zajímavého česneku

Máslo rozpustíme na mírném ohni. Orestujeme cibulku nakrájenou nadrobno, pórek na kolečka a brambory na kostičky.

Zalijeme studenou vodou nebo vývarem, minimálním množstvím, protože polévka by měla být hustá. Přivedeme k varu a vaříme 10 až 20 minut.

Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Necháme buď vychladnout, anebo přidáme led. Studenou polévku ještě jednou prošleháme.

Ušleháme pevnou šlehačku, osolíme. Polévku ozdobíme slanou šlehačkou, čerstvě mletým pepřem a květy nebo snítkami pažitky.

Tip: Podáváme ihned, můžeme ve sklenicích s brčkem.

Spustit audio