Červenohrádecká ulice v Plzni se začne opravovat. Vznikne nová stezka pro pěší a cyklisty i kruhový objezd

26. leden 2022 10:15, aktualizováno

Po několika letech příprav zahájí Plzeňský kraj už brzy kompletní rekonstrukci Červenohrádecké ulice v Plzni spojující Doubravku s Červeným Hrádkem. Hlavním cílem této investiční akce je zlepšení bezpečnosti motoristů, cyklistů i pěších.

Příprava rozsáhlé rekonstrukce Červenohrádecké ulice v Plzni finišuje. Frekventovanou ulici spojující Doubravku s Červeným Hrádkem brzy obsadí stavbaři. „Moji kolegové spolu se zástupci města Plzně, které je druhým investorem, dolaďují zadávací podmínky pro vypsání soutěže na zhotovitele stavby. Konkrétně se tvoří soupisy prací a dopravně inženýrská opatření při realizaci,“ potvrdil technický ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Martin Vít. Stavba by podle něj měla být zahájena v květnu.

Z nebezpečné křižovatky kruhový objezd

„Vzhledem k tomu, že současný stav neodpovídá požadavkům na automobilovou a pěší dopravu v intravilánu obce, dojde k upravení šířky komunikace na předepsaných 6,5 metru včetně výměny všech konstrukčních vrstev. Křižovatka K Fořtovně bude nahrazena okružní křižovatkou o průměru 16 metrů. Podél celé trasy povede nová stezka pro pěší a cyklisty, budou zde nové zastávky MHD a součástí rekonstrukce budou přeložky inženýrských sítí,“ informoval Vít.

Rekonstrukce Červenohrádecké ulice se uskuteční v pěti etapách. „Práce budou zahájeny úpravou od křižovatky Hrádecká x Staroveská v Újezdě směrem na Červený Hrádek, dále ke křižovatce s ulicí Na Lukách, tyto dvě etapy proběhnou letos,“ plánoval Martin Vít. Příští rok podle něj přijde na řadu část trasy až po křižovatku s ulicí U Hřiště. „Součástí dalších dvou etap je právě zmíněná okružní křižovatka u ulice K Fořtovně,“ dodal.

Pátá etapa zahrne opravy ulic K Fořtovně a Pod Hospodou. Celá stavba by měla být dokončena v první polovině roku 2024.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio