Červíček: Policisté v Plzeňském kraji by se měli zaměřit na boj s drogami a tragické nehody

22. leden 2013

Policejní prezident Martin Červíček při návštěvě Plzně pochválil tamní policisty za dobrou každodenní práci. Podle statistik se totiž loni snížil počet trestných činů, naopak se opět zvýšil počet objasněných činů. Upozornil však, že problémem kraje zůstává drogová kriminalita a nárůst počtu vážných nehod.

Červíček ocenil, že se v kraji daří častěji odhalovat majetkové delikty, krádeže a vloupání. Lidé v Plzeňském kraji mají podle něj policii schopnou naplnit heslo Pomáhat a chránit.

Policejní prezident však své kolegy v Plzeňském kraji upozornil na dva problémy – drogovou kriminalitu, a to zejména v pohraničí s Německem.

Pěstíren a varen drog v Plzeňském kraji přibývá. Je to problém zejména v pohraničí, na Tachovsku a Domažlicku, ale stále častěji proniká i dál do vnitrozemí. Souvisí to i s krádežemi, kdy lidé potřebují peníze na drogy a tak kradou a přepadávají. I na to se prý policie zaměří.

Hodně si policie slibuje od nové služebny na Folmavě, která je těsně před otevřením. Měla by pomoci v tom boji proti drogové kriminalitě na tržnicích i jinde na Domažlicku.

Velkým problémem je také nárůst počtu tragických a vážných nehod. Zatímco celkově se v republice snižuje počet mrtvých na silnicích, tak v Plzeňském kraji loni zemřelo při nehodách 52 lidí, což je o sedm více než předloni. Více je i přestupků na silnicích.

Společně s krajským vedením policie Červíček přislíbil více dopravních policejních akcí, a to i na místech, kde na ně nejsou řidiči zvyklí. Půjde například o častější měření rychlosti a dechové kontroly řidičů. Policisté prý budou více v ulicích a na silnicích, protože současný trend je podle něj potřeba zvrátit.

Policejní prezident Martin Červíček také pochválil projekt „Plzeňský kraj – bezpečný kraj“. Jde o společnou aktivitu hejtmanství a krajské policie, která například informuje seniory o možných nebezpečích, informuje školáky o nástrahách internetu nebo přispívá na kamerové systémy ve městech a obcích.

autoři: lum , mka
Spustit audio