Češi i Němci se vydali na zaniklá místa v pohraničí

14. červen 2022 10:22, aktualizováno

Na tři desítky českých turistů a a dalších dvacet turistů z Bavorska se vydalo na komentovanou desetikilometrovou výpravu do Českého lesa. Akci připravila Agentura ochrany přírody a krajiny.

Výpravu vedla Lucie Koryťáková Nováková, slovem provázel průvodce Českým lesem Antonín Hříbal a na místě byla i tlumočnice, která překládala výpravu bavorským turistům do sluchátek.

Sraz byl ve Staré Knížecí Huti, odkud se vydali čeští turisté. U Předního Zahájí se přidali turisté z opačné strany hranice. Všichni se vydali kolem hraničního potoka k bývalému zámku Zahájí, kde se dozvěděli mnohé o minulosti, kdy ještě zámek byl vyhlášeným místem. Odtud se výprava vydala přes přírodní památku Na požárech a kolem Jedliny. Turistům přálo počasí, i když je poslední kilometr zastihl déšť, byli všichni
spokojeni.

Celkem kolem 25 akcí s výpravou má v nabídce Agentura ochrany přírody a krajiny. Témata jsou různá, někdy jde jen o vycházky krajinou, jindy jsou dané cíle, například na téma zoologie či botanika, někdy se jde s lesníkem na poznávací výpravu. Už teď je dané datum 17. září na tu hlavní, stěžejní akci - Den Českého lesa, který se bude konat na Dianě.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio