Češi jsou rekordmany v pití alkoholu, varuje OECD. Neumíme chránit ani děti, říká odborník

18. červenec 2018

Víte, kolik alkoholu vypijete za rok? Minimálně podle statistik by to mohlo být docela dost. Průměrný Čech totiž ročně vypije dvanáct litrů čistého alkoholu. 

Zvýšené riziko vzniku rakoviny, mrtvice nebo jaterní cirhózy. I to může způsobit nadměrné pití alkoholu. A Češi jsou ohroženi víc než většina Evropanů. 

Země s nejvyšší spotřebou alkoholu podle OECD:

1. Litva (13,2 litru)
2. Česko, Francie (12 litrů)
3. Rakousko (11,4 litru)
4. Lucembursko (11, 3 litru)
5. Lotyšsko (11,2 litru)
(…)
13. Rusko (10,3 litru)
(...)
20. Spojené státy (8,8 litru)

Na žebříčku spotřeby alkoholu sestaveném Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj jsou totiž v Evropské unii na druhém místě. Nadměrného pití v Česku si všimla také Světová zdravotnická organizace, která ho označila za jeden z hlavních problémů resortu. 

„Nechráníme mladé lidi“

Podle statistik Češi pijí alkohol minimálně jednou týdně. Vyplývá to z aktuální výroční zprávy o užívání drog v Česku. Asi 900 tisíc lidí pak podle zprávy pije nadměrně a hrozí jim, že začnou být na alkoholu závislí.

Čtěte takéSvětová zdravotnická organizace chce brzdit Čechy v pití alkoholu, v Evropě jsou na špičce statistik

„Pití se u nás stalo velmi tradičním tématem. Vidíte to i na debatách, které provázely takzvaný protikuřácký zákon. Emoce a reakce, které jsme viděli, byly poměrně výmluvné,“ upozorňuje přednosta Kliniky adiktologie Michal Miovský.

Pokud jde o pití alkoholu, trendy se podle něj dlouhodobě nemění. Dobrá zpráva to ale není. „Máme relativně vysokou spotřebu i u nižších věkových skupin a současně je nedostatečně chráníme.“

Patříme k zemím s nejnižší cenou alkoholu v Evropě a s nejvyšší dostupností alkoholu obecně.
Michal Miovský

Právě společenská atmosféra přitom může mít na mladé lidi a jejich vztah k alkoholu zásadní vliv. „Významnou roli hraje nejen genetika, ale i výchova v rodině a společenské mýty týkající se alkoholu. Spousta lidí má například alkohol spojený se závislostí, už si ale neuvědomujeme, že alkohol má mnoho dopadů, které člověka mohou poškodit, aniž by se stal závislým,“ varuje Michal Miovský.

Spustit audio