Češi letos změnili dovolenkové návyky. Místo zahraničí míří do tuzemských kempů

20. červenec 2020 14:20

Jiná je letos sezona v některých šumavských kempech. Míří do nich totiž řada nováčků, kteří vyměnili dovolenou v hotelích nebo apartmánech v zahraničí za týden ve stanu nebo, a to možná ještě častěji, v karavanu či obytném autě. 

„Každý rok jezdíváme na týden k moři, letos jsme to ale vypustili,“ řekl pan Indrák, který v obytném autě společně s manželkou zamířil z Hradce Králové do autokempu v šumavském Anníně.

První autokemp v tehdejším Československu, který letos slaví 60. narozeniny, provozuje rodina Jitky Burešové. „Teď jezdí hodně se stany nebo přívěsy. Také přijíždějí lidé s obytnými auty, co mají vlastní sociální zařízení. Myslím, že je to proto, že se obávají společného sociálního zařízení kvůli covidu. Ještě stále se objevují návštěvníci, kteří přijedou s rouškou, a i tady se s ní pohybují. Je vidět, že mají stále strach. Nejvíce k nám jezdí Češi, cizinců je minimum,“ ohodnotila Jitka Burešová.

Dalším kempem na Šumavě je třeba autokemp Antýgl u řeky Vydry. I tam stojí v řadě několik obytných aut. Jedním z nich přijel z Krkonoš také Jaromír Šulc s manželkou. „Jezdíme takhle celou republiku a tady se stavujeme pravidelně. Zítra chceme jet na Lipno a potom dál asi na jižní Moravu. Ještě uvidíme,“ uvedl pan Šulc.

Víc lidí než u moře

Podle recepční Evy je letošní sezona v kempu Antýgl hodně netradiční. „Myslím, že je tu jiná sorta lidí. Obytných aut je stejně, jen je řídí jiní lidé. A třeba němečtí turisté, kteří sem jezdí léta letoucí, tu naopak nejsou. Doplnili je a vystřídali nováčci s obytnými auty, která ale často řídí prvně v životě a jen velmi těžko nám tady s nimi pendlují a jsou mnohdy velmi neobratní. Je to náročný rok,“ popisuje s úsměvem recepční.

Na hodnocení sezony je podle provozovatelů některých šumavských kempů ještě brzy. Nově bude záležet na vývoji epidemiologické situace. Jako každý rok, tak i letos ale bude hodně záležet na tom, jaké bude ve zbývající části léta počasí.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio