Česká mše vánoční dnes zazní v Nepomuku, kam chodil Jakub Jan Ryba do školy

22. prosinec 2017

K symbolům českých Vánoc neodmyslitelně patří i Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. A v mnoha českých městech zazní i letos. Sbory a hudebníci nacvičují a na posledních zkouškách ladí detaily. Na koncert České mše vánoční se připravují i zpěváci v Nepomuku na jižním Plzeňsku.

Autor České mše vánoční Jakub Jan Ryba se v roce 1765 narodil v Přešticích, ale sem do Nepomuku chodil do základní školy. Zpíval tu ve sboru, hrál na house i klavír, a začal tu i skládat. Ve svém veršovaném životopise ale nevzpomínal na jihoplzeňské město rád.

„Vzhled školy například přirovnával ke psímu kotci a vzpomínal také na svého učitele jménem Strejček, který na něho údajně byl jako dravý sejček a neustále ho nazýval hloupým Kubou, troubou, mezkem nebo býčí hubou,“ řekla Alice Baumruková Kotylová, která jako asistentka působí na nepomucké základní škole.

Dříve mu lidé nerozuměli, dnes jeho mši zpívají rádi

Jakub Jan Ryba pak odešel díky svému strýci na studia do Prahy, odkud se ale byl nucen nedobrovolně do Nepomuku vrátit. „Otec mu přikázal absolvovat učitelský kurz, aby se mohl stát učitelem v Nepomuku. Jakub Jan Ryba nenašel u Nepomuckých lidí za svého života pochopení a pravidelně při mších sklízel posměch, protože místní lidé v té době jeho umění vůbec nerozuměli,“ doplnila Alice Baumruková Kotylová.

Česká mše vánoční dnes v Nepomuku zazní v podání sboru Canto Nepomucenum. „Spoléháme na to, že základ z nás už ji někdy zpíval. Začali jsme nacvičovat v říjnu a máme zkoušky jednou týdně. Bohužel je velmi těžké sehnat mužské zpěváky, museli jsme tedy požádat dvě paní, aby zastaly tenorový part,“ vysvětlila sbormistryně Jana Vopálecká.

Koncert České mše vánoční začíná v kostele svatého Jakuba Většího v Nepomuku dnes v 18:30 hodin.

autoři: čer , jik
Spustit audio