Česká obchodní inspekce kontroluje prodej zábavní pyrotechniky

Před námi je silvestrovská noc a s ní spojené profesionální i domácí ohňostroje. Aby se k lidem dostaly jen bezpečné pyrotechnické výrobky, kontrolují inspektoři České obchodní inspekce.

Pyrotechnika se rozděluje do čtyř kategorií. „Čtvrtá kategorie je pro osoby s odbornou způsobilostí, kategorii tři si můžou koupit osoby starší 21 let, kategorie dva je určená pro osoby starší 18 let. Samozřejmě kontrolujeme, jestli nedochází k porušování těchto věkových kategorií,“ vysvětlil inspektor České obchodní inspekce Jan, kterého z taktických důvodů nemůžeme uvést celým jménem.

Při práci pracovníkům ČOI pomáhají také mladiství figuranti. „Dostal jsem za úkol vybrat pyrotechniku F2, která je od 18 let. Na pokladně se mě potom obsluha zeptala na věk. Když jsem ale předložil občanku, výrobek mi neprodali,“ popsal figurant Šimon, který ještě není plnoletý.

Pozor na to, vedle čeho pyrotechnika leží!

Kromě prodeje pyrotechniky nezletilým inspektoři kontrolují také jeho bezpečné skladování. Tentokrát se zaměřili na obchod v Plzni v OC Area Bory. „Co se týče 80 kilogramové hranice čistých výbušných látek, tak ta překročená není. Co budeme ale vytýkat je to, že regál s pyrotechnikou se nachází hned vedle regálu, kde jsou tekuté podpalovače a dřevěné brikety. Tím je porušena zásada, že pyrotechnické výrobky by měly být skladovány mimo hořlavé látky a látky podporující hoření,“ uvedl kontrolor Jan. Obchodníci na výtku hned zareagovali a na místo briket dali posypovou sůl a na jiné místo přestěhovali i podpalovače.

Bezpečnost je základ

Pracovníci ČOI sledují také správné označení pyrotechniky. „Musí tam být označení CE, na jehož základě je jasné, že výrobek prošel zkouškami, zdali je tam registrační číslo pyrotechnického výrobku, podle kterého se dá zboží dohledat a přesně zjistit, kdo ho posuzoval a jak. Dále výrobek musí mít návod k použití v českém jazyce a návod na to, co dělat v případě, kdyby to selhalo, aby se lidem nic nestalo. A samozřejmě na zboží musí být uvedený i údaj o tom, kolik tam je čisté výbušné látky,“ upozornil inspektor ČOI.

Podle doporučení České obchodní inspekce by lidé měli nakupovat pyrotechniku jen v obchodních centrech nebo kamenných prodejnách, kde není vlhko. Naopak je zakázaný prodej ve stáncích na tržnicích, odkud může být zboží nebezpečné.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio